Месни заговезни е! От днес започват строги забрани, ето какво се прави за последно

Осем седмици преди Великден православната църква чества Месни заговезни. На този ден вярващите ядат за последно месо преди големия християнски празник Възкресение Христово

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Тази година празника се пада на: 23 Февруари 2020г., (неделя).

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия.

Освен Неделя Месопустна, празникът се нарича още Денят на Страшния съд. По време на богослужението в храмовете се чете евангелският текст, посветен на притчата за Спасителя на Второто пришествие. Църквата припомня, че ще дойде ден, в който ще бъде потърсена отговорност за делата, извършени на Земята. Затова призовава вярващите да запазят покаянието, смирението и любовта в сърцата си.

Съобразявайки се с човешката душевна слабост, църквата въвежда постепенно християните в началото на Великия пост, който тази година започва на 2 март. Седмицата до Сирни Заговезни вярващите могат да ядат млечни продукти, но трябва да се въздържат от месо.

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки“ (Сирни заговезни) се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следва период на хранителни и духовни пости.

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е.“заговяват от месо„, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни Заговелки“ се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни Заговезни.

На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.

През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

Великият пост е наричан още Света Четиридесетница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене