Открит урок на иновативната паралелка на 12“а“ в ПМГ на тема „Нации и национални държави“

„Нации и национални държави“ бе темата на открития интердисциплинарен урок в иновативната паралелка 12“а“ в ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев.

Целта на пресечните точки между история, география, свят и личност и български език и литература бе по посока на формиране на знания и умения, свързани с понятията нация и национална държава.

Изключително интересно бе разпределянето на учениците в шест групи – с помощта на любима книга на нация, която трябваше да открият на картата на Европа.

Така се сформираха екипите на националните държави – България, Франция, Полша, Италия, Швейцария и Германия.

Шестте отбора се изправиха пред предизвикателството да участват в Международен младежки форум на тема: „Многообразието на европейските нации“, на който представителите на всяка от държавите трябваше да презентират страната си. За създаването на продукт бяха използвани  приложения – Padlet, BookCreator, MozaBook. Дванадесетокласниците  и този път показаха високо ниво на владеене на информационните технологии, както и умения за извличане, синтез и трансфер на информация от различни източници. Екипите самооцениха работата си, а гостите попълниха анкетна карта, в която по критерии поставиха оценка за представянето.

Това бе едно вълнуващо пътуване из Европа, свързано с понятията нация и национална държава.

Учениците разкриха един свят, изпълнен с богато историческо наследство, различни национални символи и пъстра национална култура и традиции. Дванадесетокласниците демонстрираха оригинални идеи, креативно мислене и успешна екипна работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене