Боян Магдалинчев с горещ коментар за посочения от САЩ за корупция съдия Андон Миталов, уличи Лозан Панов в политикантстване

Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу Андон Миталов. В Закона за съдебната власт се предвижда изслушване на лицето. Това каза пред бТВ представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

След като приключи процедурата, ще се вземе решение. Комисията във ВСС има правомощие да събира и изисква доказателства. Смятам, че ще си свърши добре работата. Случаят не е прецедент, прецедент е, че доби такава гласност. Ние имаме дисциплинарни производства срещу съдии, прокурори, но те не стават широко известни, понеже се гледат на закрити заседания. Те се водят за служебни нарушения, за неизпълнение на задължения и за неспазване на етичния кодекс, обясни Магдалинчев.

Американската страна в случая разгласи едно обстоятелство, което е основание да не пусне в САЩ магистрат и неговото семейство. Това е дипломатическа мярка, която се взема и по отношение на други лица, но невинаги това се оповестява, посочи той.

Витаеше във въздуха, че нещо ще бъде изнесено, но не допусках ме, че ще бъде магистрат. Ние поискахме информация от Държавния департамент чрез посолството на САЩ и чакаме да видим какво ще ни представи американската държава, заяви още Магдалинчев.

Преди дни шефът на ВКС Лозан Панов обяви, че съдийската колегия преминава границата и се превръща в орган за съдебен контрол. Той критикува искането на министъра на правосъдието за наказателно прозиводство срещу Андон Миталов и обяви, че политиката влиза в съдебната власт, а там няма място за политика, още по-малко за геополитика.

Лозан Панов политикантства, отсече Магдалинчев. Колегтие от съдийската колегия разграничават своите правомощия и няма нищо общо с това, което се каза. Дисциплинарният състав е от добри специалисти, посочи Магдалинчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене