Без категория

Резултати от седмото международно преброяване на белия щъркел

карта на разпространение на Бял щъркел

Екип природозащитници от Гоце Делчев активно се включи в седмото международно преброяване на белия щъркел. 

main_b

„Тази година благодарение на подкрепата на доброволци и Община Гоце Делчев, които проявиха отговорност и загриженост за опазването на белия щъркел, успяхме да преброим гнездата и щъркелите в осем общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Банско, Белица, Якоруда и Разлог. Посетихме 92 населени места и изминахме над 1000 километра„, съобщи на свиканата нарочна пресконференция председателят на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов от Гоце Делчев.

Бял щъркел-преброяванеПо време на преброяването екипите са установили, че за 10 години, след предишното преброяване през 2004 г., гнездата на белия щъркел са се увеличили двойно, предимно в Хаджидимово и село Баничан. 

images (1)

Според статистиката, изнесена пред медиите, гнездата на белите щъркели през 2004 г. в град Хаджидимово са били 19, а при тазгодишното преброяване броят им е нараснал на 29, което за преброителите се оказала голямата изненада.

Природозащитниците били приятно изненадани и при преброяването в гоцеделчевското село Баничан. Там от 6 гнезда през 2014 г., сега са открити цели 12. В разложкото село Баня щъркеловите гнезда също вече са 19.

Общият брой на преброените гнезда от неврокопската експедиция е 125, а броят на новоизлюпените малки тази пролет е 304, информира още Димитър Попов.

more_3_b

На по-късен етап е предвидено да бъдат изработени паспорти за всяко гнездо.

22 от преброените гнезда се оказали рискови, 40 са построени върху сгради и електрически стълбове, като повечето от тях са обезопасени.

Попов подчерта, че в последните години се забелязват граждански инициативи, при които хората проявяват загриженост и строят платформи за щъркелите. Той даде пример за случай на паднало от гнездо малко щъркелче в хаджидимовското село Копривлен, за което в момента се грижи и е прибрал в дома си местният жител Никола Комитов.

След укрепването на малкото, то ще бъде пуснато на свобода. По предварителни данни се очаква отчетеното увеличение на щъркеловите гнезда да е около 15 %.

Седем са били доброволците от Гоцеделчевско, които са се включили активно в седмото международно преброяване на белия щъркел. Младите хора коментираха, че експедицията им е била успешна благодарение на спонсори и на общинското ръководство в Гоце Делчев, към които те отправиха искрените си благодарности.

more_1_b

И тези, толкова красиви и обичани, птици изчезват в цяла Европа заради безразборното изсичане на горите, с което се нарушава драстично водният режим. Изчезват реки, езерца и блата, които са жизненоважни за прехраната на щъркелите. Отделно щъркеловите гнезда стават жертва при недобросъвестно изсичане на стари дървета, при токови удари и умишлено премахване, за да не пречат на покривите и комините, сочат още международните проучвания.

Състоянието на белия щъркел се следи внимателно не само у нас, но и в цяла Европа. Този вид е не само символ на запазените естествени и полуестествени местообитания, но присъствието му близо до нас е гаранция, че живеем в запазена здравословна среда, коментираха младите доброволци.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене