Гешев в Благоевград: Божков си е пазил бланката за криминална регистрация като трофей

Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Отговорът дава тази бланка за криминална регистрация. Това означава, че лицето е осъдено на два пъти, а после си е прибрало трофея в касата като артефакт“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за намерената бланка в каса на Васил Божков, от която стана ясно, че той има две присъди – за незаконен хазарт и побой преди 1989 г.

 

Относно новините, които излизат около изземванията, Гешев заяви, че някои от тях са фалшиви и напомни, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите.
„Фалшиви новини и пропаганда. Хората си защитават нещата, които няй-вероятно са купили от иманяри и си складират ценностите в офисите. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да са съхранявани по този начин“, допълни главният прокурор за намерените антики в офиса на хазартния бос, съхранявани в кутии в мазето на сградата. В момента тече изземване на предмети с културна стойност от офисите на бизнесмена. Там вчера освен различни артефакти, обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

 

„Единственото, което мога да гарантирам е, че документите вече са в Обединените арабски емирства и топката и при тях“, каза главният прокурор във връзка с изпратеното офциално искане за екстрадация на бизнесмена, обвинен в 11 престъпления.

 

Темата за Божков коментира и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

„Вчера получих разпореждане от спецпрокуратурата, открита е бланка за криминалистическа регистрация на въпросния господин. Срокът на разпоредената в спешен порядък проверка е докрая на днешния ден. Би трябвало да има две такива бланки – едната трябва да е в СДВР, но е факт, че на другото място, където тя трябва да бъде, не е там. Ще назнача по-подробна проверка, защото целта е да установим дали става въпрос за оригинална бланка, но данните…“, разказа главният секретар на МВР Ивайло Иванов за намерената бланка в каса на Васил Божков и разследването, което той разпореди в сряда. Той увери, че докрая на деня, медиите и обществеността, ще бъдат запознати с резултатите от нея.

 

Припомняме ви, че бизнесменът Васил Божков е с 11 повдигнати обвинения. Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, той напусна държавата. Първоначално уж беше в страна от Балканския полуостров, но дни след като бе обявен за издирване, органите на реда го заловиха в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Главният прокурор Иван Гешев заяви още в Благоевград, че е сигурен, че ще се отчете спад на битовата престъпност в края на годината. По думите му, за това обаче е нужна добра комуникация с местната власт.

В Благоевград и околните села, отчете той, почти няма битова престъпност на фона на останалите населени места в България.
„Не можем да оправим образованието, но за спокойствието на хората може да се погрижим“, каза той.

Гешев коментира и случая със съдия Андон Миталов.
Той каза, че отговаря за Прокуратурата и не може да си позволи да коментира други структури и затова им препоръча така, както той се е насочил към неговите проблеми, другите да погледнат своите.

„Няма недосегаеми лица“, заяви още главният прокурор.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене