Как в Гоцеделчевско пребиха с камъни и наръгаха с нож партиен функционер

През първата половина на 50-те години на ХХ век комунистическият режим налага т. н. паспортизация, с която цели изкореняване на ислямската религия и свързаните с нея културни особености.

Задължителното изваждане на нови паспорти през 1953 г. засяга традиции на мюсюлманите, както и тяхното суеверие, а също така води до недоволство от новите формулировки, записвани в личните документи по отношение на произхода.

На немалко места мюсюлманите са изразявали публично своето несъгласие срещу властта на БКП. За това свидетелства и един документ от архивите на Държавна сигурност.

Той представялата строго поверително специално съобщение до зам.-министъра на вътрешните работи ген. Георги Кумбелиев и помощник министъра ген. Димитър Капитанов относно: Остра вражеска проява на българомохамеданите от село Вълкосел, Гоцеделчевско по паспортизацията.
Документът, подписан от началника на Окръжното управление на МВР-ДС, е от април 1953 г.
От него става ясно, че в Вълкосел паспортизацията вървяла по-зле от другите помашки села и това наложило един от членовете на Окръжния комитет на БКП и група фотографи да посетят селото.

Партийният функционер провел събрание, на което се явили 70 жени. В момента, в който партиецът започнал да говори помаците се развикали и заявили, че няма да се снимат и няма да си извадят нови паспорти.

Около 20 жени, „въоръжени” с дървета и камъни, започнали да го замерят с камъни. Следващият ден той искал да снима за паспортите жени помакини, но жители на селото се нахвърляли да го бият и дори бил промушен леко с нож в крака.

На следващия ден в селото пристигнал зам.-началника на МВР-ДС в района и заедно с местни партийно ръководители провели събрание, на която били разобличени една от инициаторките на протеста и един от ходжите със събран компрометиращ ги материал.

В последвалите два дни били снимани за новите паспорти 185 души от селото от които 105 жени. Въпреки това е направен изводът, че паспортизацията в Гоцеделчевско върви много трудно.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене