Уникална чешма на щастието тече край село Боснек

Знаете ли къде се намира Чешмата на щастието в България?

На около 40 км от София край село Боснек има чудотворен извор, по-известен като Живата вода. Името Чешмата на щастието му дава османският пътеписец Евлия Челеби.

Водата извира от устните на каменна крокодилска глава и според народните вярвания има лечебна сила. Интересното е, че водата бликва на различни интервали от време. Може да спре за няколко минути, след това отново да тръгне или да пресъхне с часове. Интервалите на извиране не следват никаква логика и научно обяснение.

Не може да се предскаже кога и колко ще тече. Това загадъчно поведение на водата е родило и много суеверия.

Вярва се, че водата спира или капе едва-едва, когато пред извора застане грешен човек. И обратно – потича, ако срещу нея има добър човек.

Според легендата на върха над извора имало езеро, в което живеел воден бик, който наранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си, като закачвали ножове и остри предмети на роговете им, за да се защитят. При една от битките водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото, а водата се окървавила и изчезнала.

Поверието гласи, че и до днес, когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора. Народът ни вярва, че водата има уникална лечебна сила и много хора идват до извора, за да си наточат вода и да почерпят от живителната ѝ сила. Подобни спорадични извори са изключителна рядкост.

В Европа такъв има само на още едно място – във френските Алпи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене