Екстремно кино за ски и сноуборд спира дъха в Банско

Банско отново ще е център на киното за екстремни ски и сноуборд. Традиционната Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд“ ще се проведе от 20 до 22 февруари от 19:00 ч. в киносалона на Посетителския информационен център в града под тодорка. Ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми, които спират дъха на зрителите – за алпийски гиганти, за фрийрайд, за волята на хората с увреждания и за зимните спортове, за прекосяване на Антарктика със ски.

Програмата включва 8 филма от Канада, Австрия, Аржентина, Шотландия, България, Украйна и Германия. Продукциите са снимани на невероятно отдалечени места за ски и сноуборд, спускане със ски в  Пирин планина и Рила, в Арктическите кордилери, в Алпите и в Андите. Акцент в програмата е канадският филм „Този планински живот“, който взе наградата на журито на „Банско филм фест 2019”. Това е историята на Мартина и нейната 60-годишна майка Таня, които започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е започвано. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монахиня, който живее в снежните планини и се придвижва прекрасно със ски.

Зрителите не бива да пропускат и австрийския филм  „83° Каране на ски в Севера – пътуване до края  на света“, който е на световноизвестния фрийрайдър Матиас Хаунхолдер.

Филмите представят предизвикателствата пред волята и духа, теми за планинарската култура и значимостта на зимните спортове като начин на живот. Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри? Имат ли граница възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – това ще разберат зрителите от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда.

Традиционната кинопанорама „Snow Cinema” е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са община Банско и Сдружение: „Международен фестивал на планинарския филм“. Входът за всички филми е свободен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене