Предложение на общинския съветник инж. Андрей Радонов по темата с Водоснабдяването в община Гоце Делчев

Водният ресурс в общината се определя традиционно като „изключително богат“ и „със значителни ресурси от повърхностни води“. Но в последните години се забелязва намаляване на водните количества поради климатични промени. За водоснабдяване се използват основно подземни води с изградени водовземни съоръжения от дренажи и каптажи. Магистралните водопроводи за групата „Туфча“ и групата „Бараката“ са изградени от етернитови (над 50г.) и стоманени (над 30г.) тръби, които се нуждаят от подмяна. Не е ясно дали се спазват санитарно-охранителните зони, определени от Басейнова дирекция.

Освен това предвидени за изграждане са:
– нов резервоар за питейна вода за с.Буково.
– колектори за дъждовна вода в селата Господинци и Буково.
– резервоар за питейна вода в с. Делчево.
– микроязовир в м. „Ракийчката“ над с.Делчево.
– резервоар за питейна вода в с.Лъжница.

Всички тези проектни решения са много важни, но и много скъпи, и са непосилни за общината без държавно финансиране. Освен това, решенията за тяхното изпълнение са взети в различни минали периоди при други климатични условия.

Затова ще настояваме по тази позиция да се предвидят 20 000лв за наемане на консултант, който в рамките на текущата година направи обстоен анализ на всички водоизточници (17 броя), довеждащи водопроводи между населените места (около 24км), наличната проектна документация за язовир над село Брезница, анализ на водните количества, необходими за всяко населено място и тяхната надеждност поне 20г. напред. Ще му бъде осигурено съдействие за набавяне на информация от ВиК, РИОСВ и Басейнова дирекция, които и без това извършват мониторинг на различни повърхностни водни тела в общината. Въз основа на този доклад ще можем да съставим план-график за работа с цел както подобряване на водопроводната мрежа, така и недопускане в никакъв случай на водна криза в общ. Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене