Бивш директор на гимназия се обеси

бесило

Бившият директор на СОУ “Отец Паисий“ в Самоков Христо Телийски се обеси. Тялото му е открито в къщата му в село Драгушиново. Засега никой не знае какви са причините за фаталното му решение.От РУП – Самоков съобщиха, че около 9 часа на 14 юли е постъпил сигнал, че 69-годишен мъж е сложил край на живота си в село Драгушиново. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. При огледа не е намерено предсмъртно писмо. Не са установени и следи от насилие. ”Най-вероятно се касае за самоубийство” – информираха от полицейското управление. Трупът е изпратен за аутопсия в Съдебна медицина – София.

“Цяло село е потресено”, каза пред в.“Вяра“ кметът на село Драгушиново Стефан Домишляров. Според него Христо Телийски купил къща в селото, след като се пенсионирал. Докато бил директор на СОУ “Отец Паисий“, той живеел в Самоков. После заедно със съпругата си Мария Телийска се преместил в Драгушиново. „Миналата година ми сподели, че трудно живее, защото жена му от години е болна и е на легло. Тогава ми призна, че се намира в пълна безизходица и не знае какво да прави. Поиска от мен помощ дърва за огрев. На следващия ден им закарах. Дълги години двамата с жена му бяха учители в Спорното училище. Той преподаваше по физика, а тя по български език. Изключително добри хора, много интелигентно семейство, възпитани, уважавани от всички. След време Христо стана директор на СОУ “Отец Паисий“, а преди 2-3 години се пенсионира. Дъщеря му Лили завърши Спортното училище, ски бягане през 1992 г. Синът му вчера ме видя пред кметството в Драгушиново и ми каза: “Баща ми почина“. Като чух новината, на мен ми прилоша. А по късно от РУП-Самоков ми се обадиха да подпиша протокола. По време на огледа в навеса на къщата видях сезал, вързан за една греда и висеше – преди да влезеш в къщата, но беше отрязан. Защо си посегна на живота, не знам.

Когато дойде да живее в селото, си направи дърводелница. Закупи си машини и приработваше частно. Беше на крак, ходеше и на работа. След като се пенсионира преди 2-3 години, явно се е предал напълно”, разказа кметът Стефан Домишляров.

Образователни дейци в Самоков припомнят, че Христо Телийски е бил директор на СОУ “Отец Паисий” от 1981 г. до пенсионирането си. Преди това е преподавал в Спортното училище „Никола Велчев”..

„Смъртта му ни потресе. Той беше най-добрият класен, който сме имали. Такъв човек рядко се среща. Класът ни го обичаше много. Всички скърбим за него“, не крият неговите възпитаници и поднасят поклон пред паметта му. /блиц

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене