Ромео и Жулиета от Теруел – една покъртителна любовна история

Забравете за Ромео и Жулиета! Тази испанска любовна история, която според легендата се е случила в град Теруел през 1217 година, е не по-малко трагична от известната пиеса на Шекспир.

А накрая взема неочакван обрат.

История за обречени любовници

Според легендата, в Теурел в началото на 13-и век имало две заможни семейства – Марсила и Сегура. Красивата Изабела била от Сегура, а нейният приятел от детството и бъдещ любим Хуан Мартинез, познат и като Диего, бил от Марсила.

Но докато двамата пораснали достатъчно, за да могат да се оженят, кланът Марсила преживял тежки времена и изгубил богатството си. Тогава бащата на Изабела развалил годежа с Диего, пише испанският „Локал“.

Въпреки това двамата влюбени убедили бащата да даде на Диего пет години, през които той да пътува по света, да натрупа богатство и отново да стане достоен да се ожени за девойката.

Уви, пет години по-късно, в последния ден от дадения срок, след като не получила никаква вест от Диего, Изабела била сгодена за друг.

И естествено, пристигайки твърде късно, за да спре сватбата, се появил Диего, който вече бил богат мъж и още имал същото желание да се ожени за Изабела както в деня, в който заминал.

Същата вечер отчаяният Диего се качил през прозореца на любимата си, където тя спяла с новия си съпруг. Помолил я да му даде целувка, но тя отказала. Омъжена жена да целува друг било немислимо.

Диего помолил втори път и получил втори отказ. Болката от отказа била толкова голяма, че той умрял на място.

На погребението на следващия ден Изабела носела сватбената си рокля. Когато се навела да даде на Диего целувката, която му била отказла приживе, тя също починала, рухвайки върху мъжа, когото обичала цял живот.

Смята се, че легендата е възникнала, след като през 1553 година били открити две мумифицирани тела – мъжко и женско. Местните жители вярвали, че това били Изабел де Сегура и Диего де Марсила. Те настояли двамата да бъдат погребани заедно, да бъдат един до друг във вечността. Така и станало.

Каменните гробници в Теруел, в която са поставени двете тела, е отворена за посетители и се е превърнала в популярна туристическа дестинация. Естествено, има спорове за тяхната автентичност и историческа достоверност.

През 2015 година историкът Фернандо Лопез Рахадел провел археологическо проучване, включващо изследване на двете тела. Това, което открил, било неочаквано. По всичко личало, че жената е родила преди да умре. Това означава, че е невъзможно тялото да е на Изабела, който би трябвало да починала много млада.

Рахадел предположил, че телата в гробницата не са на любовници, а на майка и син. Той е убеден, че легендата за Изабел и Диего е само легенда, измислена от членовете на рода Марсила през 15-и век, за да възвеличаят семейната история.

Друг факт, който поддържа тезата, че любовната история е измислица, е, че италианският поет Джовани Бокачо е написал подозрително подобна история през 1353 година.

Това, обаче, не пречи на града да си организира страхотна фиеста.

Всяка година около 14 февруари се провежда фестивалът „сватбата на Изабел де Сегура“, в който се пресъздава трагичната история на Изабела и Диего.

Така красивият испански град се превръща в идеално място за всеки, който иска да прекара един наистина романтичен ден на влюбените.

pochivka.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене