Без категория

България днес: Искат възобновяване на делото за Чората

Чората

Близките на Ангел Димитров още не са получили обезщетение

Иван ЗАЛЕВ

Близките на загиналия при скандален полицейски арест Ангел Димитров-Чората искат да бъде възобновено делото за смъртта му.

Това става възможно, след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради оправдаването на полицаите, обвинени, че са причинили смъртта на Чората.

Ангел Димитров издъхна при доста странни обстоятелства на 10 ноември 2005 г. Тогава в Благоевград бе проведена полицейска операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Петимата полицаи, участвали в задържането, бяха съдени за убийство. Обвинението бе, че Чората е бил ритан до смърт, след като вече е бил закопчан с белезници. Решението на първа инстанция бе осъдително и ченгетата получиха 18 и 19 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане и присъдите впоследствие неколкократ-но бяха намалявани. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори пъч по това дело и на 9 ют петимата бяха изцяло оправдани.

През де кември същата година близките на Чората подадоха жалба до Страсбург. В края на миналия месец магистратите там се произнесоха и страната ни бе осъдена за полицейско насилие и неадекватното му разследване. Бе постановено, че не е спазено правото на живот на Чората. Родителите на Димитров, детето и жена му трябва да получат 50 000 евро обезщетение и 35 000 лв. за съдебни разноски.

„Парите още не сме получили, но изобщо те не са важните. По-скоро получихме морално удовлетворение“, бе коментарът пред „България Днес“ на майката на Чората – Ангелина Димитрова. Почернената жена признава, че се надява това решение да послужи за мотив за връщането на делото в крайна сметка да се стигне до осъдителни присъди.

„Все още обаче не сме получили превода на решението. Веднага след като това се случи, ще се консултираме с адвоката кога и как технологично може да се стигне до възобновяване“, обясни Димитрова.

Майката на Чората се надява делото да бъде гледано отново, тъй като вече има прецедент с подобен казус. Това е случаят със смъртта на Чакъра, по който България бе осъдена в Страсбург преди две години. Тодор Димов загина при неясни обстоятелства през декември 2003 година, когато се барикадира във вилата си в Харманли. По време на двудневната полицейска операция по обезвреждането му по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов Чакъра бе обстрелван с гранатомет. Следствието обаче прие, че той се самовзривил с ръчна граната. През 2012-а съдът в Страсбург излезе с решение и постанови България да плати на близките 50 000 евро, защото правото на живот на Димов е било нарушено. В началото на 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото и това стана факт няколко месеца по-късно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене