Център „Ново начало“ в град Гоце Делчев помага на хора в беда

Кризисният център за деца и лица, пострадали от насилие или друга форма на експлоатация „Ново начало“ в Гоце Делчев съществува от юли 2016–а година. Той е на разположение на потребителите 24 часа в денонощието. Всеки момент служителите в него имат готовност да посрещнат човек, изпаднал в беда. Те му осигуряват всичко – сигурно място за живот, храна, медицински грижи, дрехи, консумативи.

От самото начало на престоя си тук, пострадалият среща разбиране и подкрепа от страна на целия персонал – управител, възпитател, психолог, социален работник, медицинска сестра, хигиенистка. Всички се стараят да му помогнат, за да излекува травмите си, които често са и физически, и психически.

А проблемите на потребителите са най-различни, но винаги мъчителни, носещи последиците от побои, употреба на наркотици, домашно насилие… За тяхното решаване екипът упражнява психологическа, възпитателна, социална, медицинска и правна дейност. Той разчита и на помощта на Дирекция „Социално подпомагане“, Детска педагогическа стая, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Районното управление на МВР, Районния съд, детски лекари, Дневен център „Символ на любовта“, Клуб „Магис“.

Големи усилия персоналът полага и за преодоляване на лошите навици, придобити от много потребители. За тази цел тук редовно се представят презентации на всякакви теми – за нуждата от образование и видовете професии, за опасността от употреба на наркотици, за безопасността на движението, против насилието и т. н. От голямо значение са и провежданите индивидуални разговори.

Макар че работят при много трудни условия, при това с малък бюджет и недостатъчно заплащане, заетите в Центъра се стремят да създават уют за потребителите. Подобаващо те отбелязват всеки празник – национален и личен. Тогава и трапезата е по-богата, и подаръци има… Всички знаят, че децата не са виновни за положението, в което са изпаднали, и се стремят да компенсират липсващата им семейна среда. Защото не са редки случаите, когато някое дете иска медицинската сестра да го гушне, тъй като му липсва майчина ласка. Друго пък нарича управителя „татко“.

„Привързваме се към тях. Помагаме им и след като напуснат Центъра – при постъпване в детска градина , училище или при намиране на работа“ – споделя управителят Димитър Савов, който е психолог по образование.

В разговора ни той изразява задоволство от правната и финансовата помощ, която община Гоце Делчев оказва на Центъра. Благодарен е и на всички дарители. Последното дарение е от футболен отбор „Интер“, спечелил коледния турнир в общината и дарил наградата си – 500 лева.
А условията в Центъра, чийто капацитет е 10 души, са много добри. Те са създадени по проект “Красива България“ и осигуряват всичко необходимо за временен престой (до шест месеца) в него. Стаите са с по две легла, гардеробчета, нощни шкафчета и телевизор. Има и детско креватче, защото някои жени постъпват тук с децата си. Дневната е оборудвана с плазмен телевизор и разнообразни 3D пъзели за приятно и полезно запълване на свободното време. Осигурени са също хладилник, съдомиялна машина, микровълнова фурна, пералня, сушилня – всичко необходимо за едно голямо домакинство. Сервизните помещения също отговарят на съвременните изисквания. На входа има рампа за хора с увреждания. В красиво оформения двор са създадени места за отдих, с пейки и детска площадка. Хигиената навсякъде е на много високо ниво.

Това, което все още липсва на Центъра, е един автомобил, който е необходим за превозване на потребители до здравно заведение или учреждение.

В Гоце Делчев се полагат системни грижи за хората в неравностойно положение. За това говорят многото социални заведения, всяко от които има значение за облекчаване живота на тези хора. Центърът „Ново начало“ заема своето специфично място сред тях. Макар и сравнително нов, той вече е доказал, че работи успешно и усилията на персонала са оправдани.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене