ОЛАФ проверява обществена поръчка за 1,5 млн. лв. в Петрич

ОЛАФ извърша проверка по анонимен сигнал в община Петрич. Представители на европейската служба за борба с измамите пристигнаха вчера в южния град. Те ще направят проверка на цялата документация по сигнал за нарушение на обществена поръчка за близо 1,5 млн. лв. за реконструкция на стара сграда.

Според подателя на сигнала постройката не съществува. Ще бъдат разпитани представитли на фирмата, които са изградили новата сграда, предназначена за музей. Проверяващите ще бъдат и на място, за да видят какви дейности са извършени по проекта. „Оказваме съдействие на проверяващите, предоставили сме всички необходими книжа. В случая, който доста се преекспонира, става въпрос за реконструкция. В Закона за устройство на територията се допуска цялостна замяна на конструкцията, която е била в района, а не е задължително съществуващата постройка да се преобразува”, коментира днес зам.-кметът по строителството – Минка Салагьорова.

Преди време същият сигнал е бил подаден и до управляващия орган – Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Извършена е проверка и не са открити нарушения, твърдят от южната Община.

Новият исторически музей в Петрич се намира в бъдещия градски парк. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 квадратни метра. Източно от музейната сграда ще има паркинг за над 100 автомобила и място за паркиране на автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център.

Общата стойност на разходите за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро, от които 575 300 евро са от българо-гръцкия проект, а 144 578,39 евро са от бюджета на Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене