Грешки в управлението на екскмета Камбитов бавят строежа на подлеза в „Грамада“

Екипът на бившия кмет сгафил с процедурата за избора на изпълнител, обявил,че обектът е 3-та категория, а той е 1-ва

Заради административна грешка по времето на управлението на Атанас Камбитов мащабният проект за изграждане на подлез под жп линията в квартал „Грамада“ се бави. Съоръжението се чака  от близо 30 години  и трябва да реши  проблема с досадното чакана на бариерата  не само за жителите на квартала, но и за всички благоевградчани.

Оказа се че екипът на  Атанас Камбитов объркал  процедурата за избора на изпълнител. Въпреки това   в края на миналата година бившият кмет се изпъчи да прави първа копка на съоръжението. Факт е обаче, че строителството  все още не е започнало. Причината – обектът засяга национална инфраструктура, каквито се явяват железопътните линии, които преминават през мястото, на което трябва да бъде изграден подлезът.

„По процедурата е обявено, че обектът е 3-та категория. Така е проведена обществената поръчка, фирмите, които са кандидатствали за изпълнението и която е спечелила, има лиценз за изпълнение на строежи 3-та категория. Тъй като строежът е 1-ва категория, ако ние тръгнем да го изпълняваме в този момент, санкциите за община Благоевград ще бъдат около 50% от стойността на самия договор“, обясни преди дни кметът на  Благоевград Румен Томов.

От фирмата, която е спечелила обществената поръчка са категорични, че до края на март месец ще получат лиценз за строителство върху обекти от първа категория.

На последната пресконференция кметът Румен Томов обясни,че най-вероятният изход е обявяване на нова  обществена поръчка.Отговорът на питате до министерството по казуса бил,че проблемът е на община Благоевград. Заради опасност от санкция в размер на 100 % от стойността на обекта, който е около 3,9 млн.лв., кметският екип най-вероятно ще избере по-малкото зло с обявяване на нова процедура под заплахата на съдебни дела на вече избрания изпълнител.

Заради дълго отлагания строеж на подлеза много жители на квартала вече са изгубили надежда, че ще бъде изградено безопасно място за преминаване на жп линията. Проектът за изграждане на подлез   е част от цялостен проект „Интегриран градски транспорт“ по ОП „Региони в растеж“.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене