Проект за подмяна на уличното осветление в Гоце Делчев

Общинските съветници от Гоце Делчев на предстоящото заседание на ОБС утре ,ще гласуват „Даване съгласие за кандидатстване на Община Гоце Делчев с проект по процедура BGENERGY-2.001 – „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“ и сключване на споразумение за сътрудничество.

В тази връзка , Община Гоце Делчев подготвя проектно предложение за участие в процедурата за кандидатстване за безвъзмездно финансиране тъй като системите за изкуствено осветление на територията на Община Гоце Делчев са значително амортизирани и енергонеефективни, а бъдещата модернизация се явява наложителна с оглед намаляване на вредните за околната среда емисии и енергиен разход.

Минималният и максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект
по тази процедура са от 200 000 евро (391 166 лева) до 600 000 евро (1 173 498 лева).
Срокът за подаване на проектни предложения е 20.03.2020 г.

Община Гоце Делчев вече има и изготвено обследване за енергийна ефективност на Улично осветление в следните райони на града : ул.„Панаирски ливади“, бул. „Гоце Делчев“, ул.„Дунав“, ул. „Стара планина“,
ул.„Драма“, ул.“Пейо Яворов“

Установени са следните възможни мерки за енергоспестяване, а именно : Подмяна на осветителни тела с нови ЛЕД осветители за улично осветление с
различна мощност.

Монтиране на нови ЛЕД осветители със соларен панел 20W за осветяване на
тротоарите на основните улици.

Въвеждане на Система за управление на уличното осветление, чрез монтиране на
допълнителен модул за управление във всяка лампа.

За осъществяване целите на проекта, успешното кандидатстване, одобрение и
изпълнение на проекта, съгласно изискванията на Програмата е препоръчително сътрудничество с партньор от страна-донор Норвегия за което Община Гоце Делчев е установила контакт с „Henrik Storm Ofteland R&D“, – водещо консултантско дружество Норвегия,
специализирано в областта на енергетиката и околната среда.

Иначе , програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.
Министерство на енергетиката е определено за Програмен оператор на Програмата с подписването на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 на 09 декември 2016 г.
Програмата се изпълнява в партньорство с Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“ (NVE) и Националният енергиен орган на Исландия (ОS).
Основна цел на Програмата е намаляване на въглеродната интензивност и повишаване
на сигурността на доставките чрез постигането на следните резултати:
• Повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници;
• Подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините;
• Повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия,
енергийната ефективност и управлението на енергия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене