Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Нов член в Евросъюза: страната на безработните

„В Европейския съюз се заражда 29-ата страна членка, това е държавата на хората без работа. Бих искал тази страна да бъде интегрирана и за тази цел предлагам амбициозна инвестиционна програма.“

С тези силни думи се обърна към евродепутатите Жан-Клод Юнкер, който бе избран за президент на Европейската комисия.

Слагат гривни на 180 затворници, освобождават ги предсрочно

180 условно предсрочно освободени затворници ще надянат електронни гривни до август догодина. Това предвижда проект за електронно наблюдение на правосъдното министерство, финансиран с част от 7-те млн. евро, които Норвегия ни дава за подобряване на условията в затворите и реинтеграция на излежалите присъдите си. До момента с гривни на глезените у дома са пуснати 11 лишени от свобода от цялата страна.

“Капитал Daily

Правителството все пак ще актуализира бюджета

На заседанието си в сряда Министерският съвет трябва да приеме проект за актуализация на държавния бюджет и на здравната каса. Това стана ясно след вчерашните консултации при председателя на Народното събрание Михаил Миков. Според източници на „Капитал Daily“ работата по самия проект е продължила до вторник вечерта, като основният дебат е дали и с колко да се увеличат дефицитът и лимитът на дълга.

Как здравният министър ще опита да подари държавните санаториуми

Кражба в шест без пет. Така може да се окачествят действията на здравния министър Таня Андреева по разпореждането с държавната собственост върху санаториумите, които управлява. Схемата е изключително проста – имотите на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ (СРБ-НК), които стопанисват 13 държавни санаториума, са в забранителния списък за приватизация. Според документи, с които „Капитал Daily“ разполага, министерството обаче е намерило начин да заобиколи забраната просто като ги… подарява безвъзмездно на общините.

“24 часа”

Режат с 10% субсидиите на площ над 300 000 евро

България ще прилага от 2015 г. схема за прогресивно намаление на субсидиите на площ. Това се казва в концепция на земеделското министерство за прилагането на директните плащания.

Дефлация от 0,4% и през юни, вече 11-и месец поред

Потребителските цени са спаднали с 0,4 на сто през юни спрямо май, съобщи вчера Националният статистически институт. Така за 11-и пореден месец има дефлация на годишна база, (Виж графиката – бел. ред.), която вече е 1,9 процента.

“Стандарт”

10% и вадим парите от КТБ

Драмата с Корпоративна търговска банка даде хляб за нови измами. „Дай 10% и ще ти измъкнем парите от банката“. С тази оферта тарикати звънят на вложители в затворения трезор. Те  обясняват, че имат свои хора и схема, по която могат да спасят блокираните авоари. Трикът е известен като „кипърско ужилване“, защото вече е прилаган при банковата криза на Острова на Афродита. Там при големите влогове „комисионата“ удари дори 20%.

Юнкер обеща 300 млрд. евро за икономиката

Бившият премиер на Люксембург и кандидат на ЕНП Жан-Клод Юнкер бе избран вчера от Европейския парламент за нов председател на Еврокомисията. Това стана след седмици преговори и пазарлъци с големите политически групи в ЕП, отбелязва в. „Файненшъл таймс“. В своята реч, в която превключваше на френски, английски и немски, Юнкер обеща да работи за осигуряването на 300 милиарда евро за съживяване на икономиката в ЕС през следващите пет години.

“Монитор”

Щерката на Костов на хонорар при Цветан Василев

Малката дъщеря на бившия премиер Иван Костов, който в последните дни е един от най-яростните защитници на Цветан Василев, се оказа на хранилка при скандалния банкер. Сензационното разкритие направи агенция ПИК, която приложи и документи, доказващи връзката между Командира и мажоритарния собственик на КТБ. Според тях на 2 септември 2013 г. дружеството, еднолична собственост на Мина Костова „Анторна” ЕООД, е сключило договор за консултантски услуги с фирма от обкръжението на Василев ­ „Афлик България”.

Иде криза за 20 000 IT специалисти

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене