В красивия свят на един музикален педагог от Гоце Делчев

Среща със създателя и ръководител на Мюзик Арт център и на Младежкия оркестър „София“

 

Неврокопчанинът Ва­лентин Бузов е високоу­важаван преподавател по китара. Първите си стъп­ки в областта на музиката прави в родния си град при майстора на класическата китара Огнян Вълев, който по-късно му е преподава­тел и в музикалната пара­лелка към ПМГ „Яне Сан­дански“ в града.

“Беше много талантли­во дете, с големи музи­кални способности. Имам най-добри впечатления от неговата работа като уче­ник. В момента Валентин Бузов е един от водещи­те български китаристи. Създател е на голяма му­зикална школа в София, в която учат музика над 200 деца. Освен това е основа­тел на китарен оркестър „София“, известен със се­риозните си музикални ус­пехи. Има издадени сбор­ници с оркестрови пиеси за китара, както и мето­дически учебници за този инструмент. Мога да кажа накратко – той е човек с големи заслуги за разви­тието на класическата ки­тара в България“ – така с днешна дата оценява своя някогашен ученик маестро Вълев.

– Господин Бузов, бихте ли споделили къде са корените Ви по майчина и по бащина линия? Имало ли е сред тях музиканти?

– Баща ми е от Гоце Дел­чев, а майка ми – от Горна Оряховица. Професионал­ни музиканти не бяха, но и двамата свирят на китара и акордеон. Започнах с мла­дежката китара на майка ми. Спомням си, че моята първа собствена ки­тара купи баба ми от ЦУМ в София. В 11-и клас ми купиха и про­фесионална китара от Германия.

– Средното си об­разование сте за­вършили в ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев. Какъв беше животът Ви тук до заминаването за Бла­гоевград, където сте учили в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а след това за София, за да спе­циализирате Тонре­жисура и Музикални компютърни техно­логии?

– Да, завърших гимназията в Гоце Делчев. Там имаше музикална парaлелка и учехме китара, пиа­но, солфеж, хармония, история на музиката и всички музикални дисциплини. Нивото беше добро.

Младежките години бяха страхотни, събирахме се с ученици от Школата по кита­ра на Огнян Вълев, свирехме, слушахме музика, пеехме. Много важен беше и Меж­дународният фестивал на класическата китара в Гоце Делчев, където всяка година имахме възможност да слу­шаме най-добрите музиканти от България и Европа.

– Известно е, че имате ак­тивна преподавателска дей­ност. Къде преподавате в момента?

– Преподавал съм на раз­лични места: школи, учи­лища, читалища. В руска­та гимназия – 133-то СУ „Ал.С.Пушкин“, преподавах 13 години. Бяха много хубави години, с прекрасни ученици и колеги. Сега съм само на едно място, но се занима­вам с много дейности покрай него.

– Представете ни накратко Mюзик Арт Център.

– Мюзик Арт Център е шко­ла за изкуство и култура в София. Тя е една от най-голе­мите. В нея се обучават мно­го деца, младежи и възраст­ни. Имаме сериозен екип от страхотни преподаватели. Най-радостното е, че се съз­дадоха много приятелства и цари великолепна атмосфе­ра. Правим много концерти, класови срещи, продукции и партита, разбира се. Имаме разнообразни програми за хора от 1 до 70-годишна въз­раст. Децата и младежите се събират, общуват, свирят на различни инструменти – ки­тара, пиано, арфа, флейта, ци­гулка и др. Създали сме сре­да, чрез която ги въвеждаме в света на изкуството и ги правим щастливи. А не е ли това смисълът на музиката?!

– Разкажете, моля, и за Младежкия китарен оркес­тър „София“.

– Младежкият китарен оркестър се роди преди 5 – 6 години с ученици от Мюзик Арт Център. Бързо напредна и доби популярност. Изнасяме много кон­церти из цяла Бълга­рия. Един от първите беше в Гоце Делчев на фестивала на кла­сическата китара. Свирим на Междуна­родния фестивал в Кюстендил, в Бургас, София …, на различни събития, благотво­рителни концерти и т.н. Представихме се и в Президентство­то, пред държавния глава на България. Сега сме поканени в Лайпциг – Герма­ния,да свирим заед­но с един страхотен немски акордеонен оркестър. Хубаво е, че при нас участват мла­дежи на възраст от 15 до 20 години – лю­бители, но обединени от една идея, а имен­но Музиката. Имаме и детски китарен оркестър, в който участниците са стра­хотни малки музиканти и е изключително забавно с тях.

– Какви книги сте издали досега?

– Това са различни учебни помагала и композиции за китара. Имам солови пие­си, музика за триа, квартети, квинтети и по-големи ансам­бли. Писането стана случай­но, като се чудех какво да свирят нашите оркестри, тъй като няма много музикална литература за деца. Сега се радвам, че нещата се харес­ват и се продават и извън пределите на България.

– Как успявате да вършите толкова много неща?

– Времето все не стига, но колкото, толкова 🙂

– Ще ни разкажете ли и за младия Георги Бузов, който също вече има успехи?

– Георги скоро направи 10 годинки и свири много добре. Музикален е. Солист е на детския китарен оркестър. Има различи участия, сви­ри в доста концерти. За съ­жаление не му остава много време, защото е по цял ден на училище. Той е в езиково училище с 3 езика и има мно­го за учене. Между уроците и компютърните игри намира­ме и време за китара J.

– Какви са плановете Ви за близкото бъдеще? А мечтите за по-далечното?

– Имам много идеи в гла­вата си, но важното е да сме живи и здрави, другото ще си дойде на мястото. Иначе все са в тази посока.

– Идвате ли си често в род­ния край? Изпитвате ли нос­талгия по него?

– За съжаление не толко­ва често, колкото ми се иска. А носталгия, разбира се, че има. Гоце Делчев е един от най-красивите градове. Има уникална природа с Пирин планина, Западните Родопи и река Места. Красивите села като Ковачевица, Лещен, Ог­няново, Долен внасят много колорит. Също и Банско с възможностите за ски. Има страхотни минерални извори около града, с много хотели, басейни. Бяло море също не е далече. Подобно нещо ряд­ко се среща.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене