Апостол Апостолов: Тази година имаме рекорден бюджет, който възлиза на около 35 млн. лв.

Кметът на Община Симитли – Апостол Апостолов в интервю за Радио Фокус за Бюджет 2020

Фокус: Г-н Апостолов, Общински съвет – Симитли прие бюджета на общината за тази 2020 година. Какви са параметрите му и на какви средства ще разчитате?

Апостол Апостолов: Средствата, които са отпуснати от Държавния бюджет за делегираните от държавата дейности е 9 911 000 лв. Отделно от това имаме около 6 млн. лв. собствени приходи. Тоест това ще рече, че бюджетът ни ще бъде към 15 900 000 лв. Но като включим привлечените средства с постановления на Министерски съвет от Държавния бюджет и със спечелените проекти, то ще имаме около 20 млн. допълнително. Така, че тази година се очертава да имаме рекорден бюджет за Община Симитли, който възлиза на 35 млн. лв. в разходната си част. Бих казал, че такова нещо не се беше случвало в последните години, което е радващо и обнадеждаващо, тъй като ще успеем да решим доста от проблемите в общината. Предстои да се направят много хубави неща, както в общинския център, така и във всички населени места в Община Симитли.

Фокус: Какви са най-важните проекти, които смятате да реализирате през тази година?

Апостол Апостолов: Има проекти, които касаят направата на улична мрежа. Важно е да кажем, че преди това там ще бъде подменена водопроводната мрежа. Те са на стойност приблизително 2.5 млн. лв. Отделно от това имаме 6 млн. лв. за общински пътища. Над 2 млн. лв. ще се вложат в гимназия „Св. св. Кирил и Методий“  в Симитли. Също така за близо 1 млн. лв. ще бъде направена зала за децата в училището в село Крупник. За 1.6 млн. лв. ще бъде рекултивирано сметището  на Община Симитли. За нас този проект е особено важен, за да го няма вече това нещо. Допълнително имаме проект по програмата за енергийна ефективност, благодарение на който около 90 % от кметствата в общината ще бъдат санирани. Така също имаме проект за подмяна на уличното осветление за около 1.2 млн. лв. В рамките му ще подменим сегашното осветление с LED осветление, което ще бъде много по-ефикасно и много по-икономично. Ще бъде направено игрище с изкуствена настилка в село Черниче, което ще даде един завършен облик на нашето евросело. Имаме спечелени проекти за над 3 млн. лв. по горските мерки. Той е за залесяване и направата на площадки за вертолети и водоеми, които да помагат при гасенето на пожари, които може да възникнат. За пример може да дадем големия пожар, който възникна между Симитли и Кресна. Така, че тази година има много неща, които да свършим. Отделно от това продължаваме с ремонтите и изграждането на детски площадки. Това всъщност е нещо, което винаги е било приоритет за нас. Тази година предстои също ремонт на столовата в централната детска градина, така че нещата се случват, както сме ги планирали. Надявам се, че както винаги всичко ще бъде завършено в срок. В общи линии развитието на нашата община продължава във възходящи темпове.

Фокус: А до какъв етап сте по отношение ремонтът на моста над река Струма, който свързва квартал „Ораново“ и град Симитли и какво се случва с бъдещата Индустриална зона в града?

Апостол Апостолов: Тези две неща, както знаете, не са свързани с общинския бюджет. За моста може да кажем, че се очаква дейностите да започнат максимум до 2 месеца. Поне такива са уверенията на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Знаете, че мостът е включен в дейностите към Лот 3.1 на автомагистрала „Струма“. Той е неотменна част от този лот, така че с неговото завършване, то мостът също трябва да бъде завършен. Що се отнася до Индустриалната зона – в момента тече процедура по преотдаване на една част от земята, която е собственост на Министерството на отбраната. Тя трябва да се преотдаде на Министерството на икономиката и в частност на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ). След което ще започне строителството на довеждащата инфраструктура и на инфраструктурата, която ще бъде в самата част на Индустриалната зона. Надявам се, че всичко това ще може да се случи в рамките на няколко месеца. По мои предположения до края на годината ще може да приемем първите кандидати, които ще могат да закупят съответните земи или халета, за да започнат строителството на нови предприятия.

Фокус: Тоест 2020 година се очаква да бъде една от много добрите за Община Симитли?

Апостол Апостолов: Точно така. Очакваме 2020 година да бъде една от пиковите, една от най-важните и една от най-добрите за Община Симитли, тъй като това ще бъде завършека на един многогодишен труд, на който както му се казва – вижда му се края.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене