Нов стандарт в хлебопроизводството се въвежда от април

Нов стандарт в хлебопроизводството се въвежда от април. Забранява се производството на хляб с боя или с ГМО пшеница.

Нов стандарт предвижда хляба в България да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители.

Така ще се гарантира, че потребителите няма да купуват боядисан хляб, каквито практики се срещат, защото няма достатъчно ръжено брашно например.

Тези стандарти са за видове брашно като пшенично пълнозърнесто, ръжено и съответните видове хляб, които се правят от тях. Те допълват списъка на досегашните продукти по утвърден стандарт “България” – бял хляб, “Добруджа”, типов.

Новите стандарти ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб, направен от български суровини, без неразрешени стабилизатори или оцветители.

Не се допуска в състава на продуктите да се влагат консерванти и други добавки, освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост.

Брашната се произвеждат от българска пшеница и българска ръж, неподложени на генетична модификация, а хлябовете се приготвят от брашно по утвърден стандарт “България”, произведено в български мелнични предприятия, заявяват експерти от Българската агенция по безопасност на храните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене