Красива танцьорка от Банско забременяла от „кръстника“

Преди десетилетие неуморната хроникьорка на епопеи на забравени бележити българи и исторически събития Диана Коларова за първи път разказа в блога си за неизвестната дотогава българка, икона на американския танц, балет и кино – Елена Колчагова, с артистичния псевдоним Виола Есен.

Оттогава в земния рай на плагиатството един след друг знайни и незнайни писарушки се стараят с измишльотини в малотиражки и сайтове върху историята с красивата Елена и стигат до кривата круша. Един писач драсна в заглавие „Българка се люби с Жан-Пол Белмондо“, като в писанието му не стана никъде дума за френската икона, друг измисли дуел със саби между американци заради българката чак в Нидерландия, а Елена станала совалка помежду им, като се развявала с младия Жан Мари льо Пен.

Време е да сложим някакъв ред в животоописанието на Елена Колчагова, без кой знае какви претенции, като наблегнем повече на тайнствената връзка с Марлон Брандо, която се е разиграла около 1956 година, но дотогава има доста време. Преди всичко да уточним годината на раждането. Датата 11 август е безспорна, но има разминаване в различните източници – 1919 или 1925, но само при последната подробности от живота на българката идват на мястото си. Родена е в Сент Луис, щата Минесота. Майка й Мария, наричана Маша, и баща й Асен Колчагови са от стар род от Банско, изследователи сочат, че е тривековен и се родее с Пайсий Хилендарски. Семейството напуска България след събитията през 1923 година, а не след Илинденското въстание.

Малката Елена още две-тригодишна проявява талант на танцьорка и семейството се премества в Ню Йорк, обитават дом на „Бродуей“ 2708 и вече има повече възможности за развитие на таланта й. Веднага на един празник на българската общност там тя печели голяма награда с чудесно изиграна ръченица. Малкото момиченце записва балет и танци в престижната школа на руския хореограф Михаил Мордкин.

Талантът й е забелязан веднага и понеже от малка навсякъде се представя за българка, след едно шоу пресата я нарича Bulgаrian Baby (радио KHJ, Лос Анджелис). Според Диана Коларова наричана е още „българската звездичка“.

По непотвърдени данни за нея е било писано и в българския вестник „Утро“.
Още като дете й предвиждат шеметна кариера в танца (The American Dancer). Вестник „Лос Анджелис таймс“ пише, че носи душата на Сара Бернар. Виждат я и бъдеща звезда в киното, като я определят като Джеки Кугън в рокля. Джеки Кугън е детето-чудо от филма на Чарли Чаплин „Хлапето“. Любопитно е, че с Кугън във филма „Да живее кралят“ играе българинът емигрант Благой Стефанов. В зрели години Елена, вече с артистичния псевдоним Виола Есен, се движи в елит, сред който е Кирил Василев, световноизвестен вече художник, приятел на президента Хари Труман, както и на Хемингуей. Сред приятелите й е Жорж де Куевас, женен за внучката на Джон Рокфелер – Маргарите.

Играла е в няколко филма, като най-известен е „Призракът на розата“. Елена е стипендиантка по драматургия в Холивуд. По едно време има и свое студио по танци в „Карнеги Хол“ – International School of Dance. И тук започва връзката на Виола Есен с младия Марлон Брандо. Преди това само да уточним, че някои автори сочат женитба на Елена с актьора Габриел Дел и дори раждане на техен син, но нищо от биографията на американеца не го потвърждава сериозно.

 

Затова пък за връзката Елена-Брандо пише в спомените си Уейкфилд Пуул, световноизвестен танцьор и хореограф.
През 1956 година в студиото на Елена Франк Вагнер (хореографът на „Уестсайдска история“) дава уроци по балет и джаз, а там редовно идва с барабаните си бонго (кубински, двойка) и младият Марлон Брандо.Той е специалист по барабаните още като ученик. Така се запознава с Елена.
По това време Брандо има кратък роман с Мерилин Монро. Има достатъчно, че заради новата си любов бъдещият патриарх и икона на Холивуд зарязва блондинката

 

Както сам пише в своите спомени, целият му живот бил преминал в преследване на жени.
Споделя, че имал „прекалено много афери, за да може да бъда смятан за нормален, отговорен и интелигентен“.

Но никога не е бил особено словоохотлив за конкретни случаи. Женил се три пъти и има пет законни деца, но незаконните са най-малко още шест, като три са от една негова домашна работничка. Когато Марлон Брандо се запознава с Елена-Виола, той е популярен, вече има „Оскар“ за ролята във филм за борба на полицията с мафията и корупцията „На кея“.
Елена Колчагова е не по-малко известна.

Нямаме повече данни за развитие на връзката между двамата, но слуховете за това, че имала син, са все от това време и логиката го сочи като поредния на Марлон Брандо. Защото нищо не потвърждава семеен живот на Елена с Габриел Дел. Сочат се за източници непубликувани спомени на нейна роднина и банкер Димитър Колчагов, но идва логичният въпрос как са четени и къде.

Единственото достоверно е датата на смъртта на Елена Колчагова -16 януари 1970 година.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене