Ексклузивно пред Топ Преса! Доктор Иван Канелов: Аз съм хирург с 30 години трудов стаж – не съм убиец!

ПРЕДИСТОРИЯТА

Двама лекари от МБАЛ „Иван Скен­деров“ в Гоце Дел­чев са изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинска професия, довело до смъртта на 16-го­дишна пациентка, съобщиха от държавното обвинение. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвини­телен акт срещу д-р Петър Шопов, началник „Отделе­ние по ортопедия и травма­тология“ и д-р Иван Канелов, специалист по хирургия, ор­динатор в „Хирургично отде­ление“.

На 29.06.2013 г. 16-годиш­ната М.Т. претърпяла травма – карайки велосипед, падна­ла и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин мо­мичето, придружавано от майка си, посетило Фили­ала за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специа­лист.

В МБАЛ „Иван Скен­деров“ ученич­ката била пре­гледа­на от д-р Шопов и приета в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) по отно­шение на паци­ентката не били извършени ни­какви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли 2013 г. ле­карският екип в състав д-р Шопов (оператор) и д-р Канелов (асистент) оперирал болна­та под местна анестезия.

Майката на момичето, коя­то стояла неотлъчно с нея, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си. С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вди­гало температура, оплаква­ло се от силни болки, крака­та му променяли цвета си, но ортопедът я уверил, че всичко е наред.

На 5 юли 2013 г. на мо­мичето по спешност била извършена оперативна ин­тервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМ­БАЛСМ „Пирогов“ за по-на­татъшно лечение. Един час по-късно детето било изпи­сано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени параклинични показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в сто­личната болница ученичката била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписа­но на 9 август при подобрена паракли­ника. Оперативните рани били заздраве­ли първично, моми­чето се предвижва­ло с две патерици. Поставената от ле­карите окончател­на диагноза била „Сепсис. Посттрав­матичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна не­достатъчност. Дъл­бок некроти­чен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на ко­рема“.

На 23 август 2013 г. ученич­ката отново била приета и лекувана в УМБАЛСМ „Пирогов“. Шест дни по-късно, на 29.08.2013 г., детето било намерено от май­ката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни дейст­вия, без поява на сър­дечна дейност. В 06:50 ч. бил регистриран ле­тален изход.

В МИНАЛИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИКА ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ДАДЕ ЕДИНИЯ ОТ ОБВИНЕНИТЕ ДОКТОРИ ПЕТЪР ШОПОВ, В НАСТО­ЯЩИЯ ГОВОРИ ДРУГИЯ ОБВИНЕН ИВАН КАНЕЛОВ!

– Господин Канелов, чувствате ли се вино­вен за смъртта на мо­мичето, заради която сте обвинен?

– Чувствам се зле. Първо не мога да не бъда, равнодушен към една трагедия сполетя­ла един млад живот. Но не мога да поема отго­ворността при положе­ние че то е починало 60 дена, след като аз в качест­вото си на консултант, съм извършил над него съвсем невинна манипулация. Под­чертавам – никаква кръвна манипулация а съм зашил една рана широка около 8 мм. Повтарям – 8мм.

– Казахте в качеството си на консултант?

– Да, аз бях повикан от екипа на отдалечението по ортопедия, към МБАЛ „Иван Скендеров“ в качеството си на хирург, който дза консул­тира нараняванията на въ­просното момиче, които по думите на майка си са били следствие от падане с коле­ло. Нещо което ние още тога­ва се усъмнихме. Но не сме следователи, наш дълг беше да обслужим момичето и да го лекуваме от тези нараня­вания.

– Но именно заради тази ваша дей­ност сега сте обви­нен?

– Държа да кажа ясно, тряб­ва да се знае че над това момиче не е про­веждана никаква кръвна манипу­лация. Никаква. Консул­тирана от пет докто­ра, доктор Пеева – прекрасен педиатър опитен, доктор Стоев ги­неколог, доктор Шопов ортопед травма­толог, аз доктор Канелов, доктор Бъчваров също… Детето е изписано в добро общо състояние, забе­лежете с указание за – реха­билитация. След това какво се е случило с него не мога да кажа, не знам. Шестдесет дена след това то е почина­ло.

– Как така тогава обаче вие с доктор Шопов сте об­винените?

– Не мога да ви отгово­ря на този въпрос. Нямам обяснение. Ако се вгледате в предисторията на целия случай, то сами можете да си направите изводите. Това момиче е приемано в наша­та болница няколко пъти дори със съмнения за опит за самоубийство. По слу­чая има документи които липсват, има свидетелски показания които звучат най – малкото поразяващо. Така например никой не говори за това, че това момиче е имало проблеми с майка си и било изгонено да живее в село Кремен при дядо си. Това дете наистина е имало моменти в които не му се е живеело, но никой не говори за това. Никой не коментира фактът че експертиза по де­лото за смъртта и са напра­вили доктори от „Пирогов“ , болницата в което то е леку­вано след нас и е изписано като здраво.

– Но това звучи наистина скандално…

– Да, проверете го. Прове­рете го дали след направени­те манипулации в „Пирогов“ на момичето, е приложена задължителната хепарино­ва терапия. За тези които не знаят, това е терапия, която предпазва организма от об­разуването на тромби в тя­лото. Както знаете момиче­то е починало то белодробна тромбоемболия. Това тряб­ва вече да провокира нещо във вас кат журналисти… но до тук. Всичко останало ще го има в делото.

– Без коментар!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене