До 20 градуса и бурен вятър днес, довечера рязко застудява

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – силен вятър от запад-югозапад, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, но ще се задържи почти без валежи. Максималните температури ще са предимно между 15 и 20 градуса.

Жълт код за силен вятър е в сила за 13 области на страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението важи за Видин, Монтана, Враца, София – област, София – град, Ловеч, Габрово, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Там се очаква да духа умерен, след обяд силен вятър от запад-северозапад с пориви от 24 до 26 м/сек (94 км/ч). Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети, предупреждават метеоролозите.

Вечерта от северозапад ще започне да преминава студен атмосферен фронт и през нощта срещу сряда вятърът в цялата страна ще се обърне от северозапад. Ще започнат валежи от дъжд, които с понижението на температурите, по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг. Атмосферното налягане бързо ще се понижава и през деня ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието облачността постепенно ще се увеличава и уплътнява, но през деня ще се задържи почти без валежи. Ще духа до умерен, вечерта и временно силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 18°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта на места ще се усили до 4 бала.

В планините ще е с променлива облачност и през деня ще се задържи почти без валежи. Ще духа силен, по високите и открити части и временно бурен запад-югозападен вятър. Ще се задържи топло с максимална температура на 1200 метра около 10°, на 2000 метра – около 3°. През нощта срещу сряда ще настъпи рязко застудяване.

В сряда от северозапад, в Източна България от североизток, с умерен и силен вятър, ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижат, в много райони с повече от 10°. Ще преобладава облачно време, с почти повсеместни валежи от дъжд, в Северна и Западна България – от сняг.

Постепенно почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Временно валежите ще бъдат интензивни и в котловините на Западна България и в Предбалкана ще се образува снежна покривка. По планинските проходи, а привечер и в североизточните райони ще има виелици и навявания.

В четвъртък все още ще духа умерен вятър от север-северозапад. На места ще има слаби превалявания от сняг, но в процес на спиране, а облачността ще се разкъса и намалее. Застудяването ще продължи и в отделни райони и дневните температури ще са близки до нулата.

В петък в Източна България от север-североизток ще проникне още една порция студен въздух. Облачността ще е променлива, по-често значителна и на отделни места, главно в източните и планинските райони, ще превалява слаб сняг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене