Караниколов: Водопроводът до Перник ще е готов до 30 дни

Изграждането на дългоочаквания нов водопровод, който цели да спре водния режим в Перник, започна. Вероятно до 30 дни ще бъдат положени всички тръби от Мало Бучино до миньорския град, обяви икономическият министър Емил Караниколов.

Трети ден екипи на държавната компания монтажи поставят тръби за новия водопровод. През него ще се черпи вода от язовир Бели Искър. Близо един километър от трасето вече е изкопано. Пътят Голямо Бучино – Перник е затворен заради дейностите, които се извършват, и така ще бъде до средата на февруари, а 40 дни ще е периодът, в който ще се изгражда спасителният тръбопровод за Перник. През това време вода ще се черпи от язовир Студена.

„Към момента водата от язовира ще стигне. Очакваме и снеговалеж, но ще го коментираме сряда, четвъртък и петък. Към момента не трябва да имаме притеснения. Гоним до 40 дни, но се надявам, както и премиерът разпореди, да сме до 30 дни готови“, каза в ефира на БНТ Емил Караниколов.

Първият един километър от водопровода е готов. В играждането му не липсват трудности: „Тук се оказа, че има едно блато, което наводнява. Сега ще изпомпаме, ще създадем организацията и считам, че вероятно до 30 дни ще сме готови, допълни министърът.

Административните процедури са забавили работата им около 3 дни, но ще ги наваксат. Днес в работата се включват и от Строителната камара с конкретни проекти. Те ще започнат работа по помпената станция, която е в другия край на този обект, завърши Караниколов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене