Прокуратурата проверява учителка, поискала от ученици да заплюят свой съученик за наказание

Начална учителка от Пазарджик ще бъде проверявана от прокуратурата заради нашумелият  случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“ в града.

За да накаже свой ученик, тя накарала всички деца от класа – един по един в колона, да го заплюят, докато той е бил изправен пред дъската, предаде Радио Пловдив.

Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си е дала отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност.

Причината е, че училището е едно от най-елитните в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат там.

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.

Случаят е от 9-и януари т.г. в една от паралелките в трети клас.

По време на междучасието няколко деца влезли в спор, при който деветгодишно момче наплюло две други деца. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката решила да приложи свой възпитателен метод.

 По време на час тя изправила момчето пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След това учебните занятия продължили. Вечерта родителите на детето забелязали, че е подтиснато, не говори и отказва да се храни с обяснението, че го боли глава, но за неприятния инцидент разбрали едва няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало случката вкъщи.

Със случая са били запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

Според местните медии, директорът на училището е силно притеснена от случилото се. Учителката не пожелала да коментира темата.

Детето е преместено в друго училище и с него работи психолог.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене