Село Делчево – за пореден път център на виното и плодородието

На днешния празник Сретение Господне в гоцеделчевското село Делчево за шестнадесети път се проведе празник на виното, при това, както винаги, с перфектна организация. Най-напред се извърши церемония по зарязване на лозята, след което празникът продължи в центъра на селото.

Както си е редът, най-напред свещеник прочете молитва за здраве и берекет. Лозите зарязаха кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, председателят на Общинския съвет – Димитър Балтаджиев и народният представител Богдан Боцев.

Кръшните хора, започнали тук, продължиха на площада в Делчево, където бяха дошли много хора от Гоце Делчев и околните села, както и от Гърция и Северна Македония.

За да прогонят злото и да проправят път на доброто, тук бяха бабугерите от Мосомище с ръководител Димитър Карадимов. По-голямата част от музикалната програма изнесоха самодейци от същото село – участници в ансамбъл „Топлика“. Освен тях, на сцената се изявиха „Голешовски фантове“ и Мъжка фолклорна група от село Абланица.

И тази година празникът беше повод за провеждане на конкурс за най-добра ракия и най-добро вино. Днес бяха отличени производители в седем категории. В категория „Червени млади вина“ победител е Ангел Тунчев, следван от Валери Шопов и Димитрия Халкалиева. В категория „Бели млади вина“ на първо място е Никола Думбанов. След него се нареждат Христос Катреитис и Ник Пападианулис от Р. Гърция. В категория „Вино розе“ челното място заема Ник Халвантис от Р. Гърция, следван от д-р Стоян Тунчев и Атананис от Р. Гърция. Категорията „Червени отлежали вина“ оглавява Сашко Тасев от Р. Северна Македония, следван от Иван Панайотов и гръцкия гражданин Папагеоргио.

Категориата „Бели ракии“ е начело с Тодор Мушев. Негови подгласници са Сетинос от Р. Гърция и Иван Баймаков. За най-добър майстор на ароматизирани ракии беше обявен Сократис Сакалия от Р. Гърция. На второ място е македонският гражданин Васил Стоилов, а на трето – Андонис Модатос от Р. Гърция. Класацията в последната категория – „Отлежали ракии“, е оглавявана от Васил Стоилов от Р. Северна Македония. Следват сънародникът му Сашо Тасев и Тодор Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене