Без категория

Тютюнопроизводители блокираха на две места пътя за Гоце Делчев и Драма

блокада

Хиляди тютюнопроизводители блокираха отново пътя за Гоце Делчев и Драма при селата Вълкосел и Долно Дряново. Заедно с родителите си на протест излязоха и децата, които в знак на протест не посещават училище. Утре се очаква още по –масов протест в селата в гоцеделчевско, където хората искат по-високи цени на тютюна.

До решението за пътни блокади днес се стигна след среща по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюни, продължила близо 2 часа. Вчера те са провели заседание, на което са решили да продължат с протестните действия и с блокирането на основните пътни артерии в резултат на което днес пътищата в региона останаха блокирани за час и половина.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов уточни кои пътища са били блокирани днес.

„При Долно Дряново пътят, който идва от Пловдив за Гоце Делчев и Драма, беше блокиран, а също така и при Вълкосел пътят за Гоце Делчев.“ Той допълни още, че утре към протеста ще се присъединят и жителите на Дебрен, Абланица, Кочан и Слащен.

„Очаквах обаждания от фирми, но засега няма. От политиците единствено Лютви Местан влезе във връзка с мене. Той е потресен от случилото се и каза, че ще направи всичко възможно да има резултат“, допълни още Мименов.

И днес във Вълкосел децата не бяха на училище по решение на родителите им. Ако това продължи родителите са заплашени със спиране на детските им надбавки заради отсъствия на децата от училище. От РИО Благоевград постоянно поддържат връзка с директорите на училищата във Вълкосел и региона във връзка със спирането на учебните занятия.

„На този етап аз това мога да направя в рамките на правомощията и ангажиментите. Протестите им са справедливи, но незнам до колко подпомага това, че децата ще изпуснат учебен материал. Въпреки че те са свързани нещата – когато семейството няма пари, това рефлектира върху организацията на ученика – закуски, дрехи и т.н.“, каза директорът на РИО Огнян Соколов.

Хората от бранша са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги поставят на колене и да ги принудят да продават тютюна на 4 лева, което е три пъти под неговата себестойност, а те няма да се съгласят с това. Всеки тютюнопроизводител да може да продава свободно, без акциз до 10% от произведения от него тютюн е желанието на хората от региона. По този начин те ще могат да продават килограм от суровината на цена от 30-40 лв. Предложението е отправено към управляващите, които трябва да го включат в готвените промени на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене