Навръх Трифон Зарезан: Боговете на виното слязоха в село Илинденци

В едно от най-гостоприемните кътчета на България – с. Илинденци, гордеещо се с трудолюбиви хора, обичащи и пазещи своите традиции, история, легенди и предания, се провежда един от най-древните обреди, какъвто е облагородяването и зарязването на лозята. Както местната традиция повелява, в първата събота на месец февруари и тази година за 28-ми пореден път, Боговете на виното слязоха от красивата и величествена Пирин планина и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.

Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Кметът на с.Илинденци г-н Илия Башлиев отправи приветствени думи към всички гости за добре дошли.

Неповторима емоция за всички присъстващи бе появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца. Красивата Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.

Митичните богове, подържали през всички епохи вкуса, към най-древната напитка – божествения елексир, както наричат виното, изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало. Големият и висок пламък предвещава плодородна 2020 г. година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.

В местността “Масовец“ бе отслужен празничен водосвет за здраве, берекет и добра реколта от местният свещеник отец Георги Сарадинов. След което започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеника, Кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев, Кмета на с. Илинденци г-н Башлиев, свитата на Боговете и много от гостите на празника.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене