Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечието на 2019 г. продажбите в община Разлог, към която е Банско, се увеличават с около 3.4% спрямо същия период на предходната – от 1215 на 1256. За сравнение, през 2017 г. те са били едва 1059. Някои агенции като Bulgarian Properties казват, че отчитат ръстове в сделките от 30% за 2018 г. и още 20% през 2019 г.

Предлагането на качествени имоти се изчерпва

„През 2019 г. по предварителни данни ще имаме около 10% ръст в цените на база на реално сключени сделки“, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Обяснява го с нарастващото търсене и с изчерпващото се предлагане на качествени имоти заради фактическата липса на ново строителство в курортното градче. „Необходимо е обаче още време, докато се абсорбира съществуващото предлагане от годините на големия строителен бум“, смята тя.

„Предлагането все още надвишава търсенето, което на практика обезсмисля инвестиционните намерения за ново строителство. Затова вторичният пазар е най-атрактивен и интересен в момента“, потвърждава и Мила Качорина от агенцията за недвижими имоти Resellyourapartment.

В някoи чacти нa Банско нaпълнo зaвършeни cгрaди и дори цeли кoмплeкcи cтoят прaзни oт гoдини, описва картината Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates. За да бъдат размразени обаче, не е достатъчно в постройка от 30-40 апартамента да бъдат продадени пет-шест, тъй като в някои oтнoшeния пoддръжкaтa обхваща цялaтa cгрaдa, обясняват от агенцията.

Около 400 евро средна цена

Средната цена на реализираните продажби в Банско за деветмесечието на 2019 г. за първи път след 2012 г. достига около 400 евро на кв.м. За последното тримесечие тя дори е 415 евро на квадратен метър. А през всяко тримесечие на 2019 г. цените са по-високи от тези през предходните две, сочат данните на Bulgarian Properties.

Според Luximmo Finest Estates средната продажна цена в Банско е около 450 евро за квадратен метър, което е леко над нивата от последните години.

Димитър Джибин, регионален мениджър на Luximmo за област Благоевград, твърди, че цените се увеличават за добре поддържани имоти в затворени комплекси, които работят целогодишно. Това са и най-търсените видове собственост на пазара, казва той пред в. „Струма“.

Мила Качорина смята, че имотният пазар в Банско за последните девет месеца е стабилен и без особени изменения в ценовия диапазон. Цените на апартаментите се движат в границите 400-500 евро на кв.м. Търговските площи се продават на цени от от 600 до 1000 евро на кв.м според местоположението им. Земеделските терени са между 15 и 25 евро на кв.м, а средната цена на парцелите е 75 евро на кв.м.

През 2019 г. в Банско са активни всички сегменти на пазара, казва Полина Стойкова. Има търсене и на евтини студиа, често в по-отдалечени райони, и на среден клас жилища – обзаведени и близо до ски лифта, и на апартаменти в топ ваканционните комплекси, чиито цени често достигат и дори надвишават 750-800 евро на кв.м.

Жилища може да бъдат намерени и за около 200-220 евро на кв.м, но извън Банско, в прилежащите курортни зони, около голф игрището или към Разлог. Най-масовите сделки са на цени между 350 и 450 евро кв.м и това са най-вече обзаведени двустайни апартаменти в добре работещи комплекси, добавя тя.

Купувачите – предимно българи

До 2016 г. активна група купувачи в Банско и региона бяха британците. След тяхното изтегляне от пазара ги заместиха българските купувачи, разказва Невена Стоянова от Luximmo Finest Estates. Обяснението им е, че значителното намаление на цените прави имотите достъпни. Търсят ги хора, които искат втори дом в планината или защита на спестяванията си.

От Bulgarian Properties потвърждават, че около 50% от покупките през последните години се реализират от българи. А картината на чуждестранните купувачи е много пъстра – британци, гърци, сърби, македонци, руснаци, украинци. Анализатори добавят, че в пocлeднo врeмe oглeди, a и cдeлки извършвaт също така грaждaни нa Изрaeл и Кувeйт.

Димитър Джибин наблюдава през 2019 г. повишаване в броя на сделките с чужди граждани в сравнение с предходната година. А и все повече българи купуват апартаменти в Банско с цел инвестиция – заради ниските цени и нулевия риск от загуби при сделка на тези ценови нива.

Оживление и при наемите

Покупката на имот в Банско се превръща в потенциал за рента, потвърждава Мила Качорина. Според нея това е и обяснението за нарасналия интерес към комплексите от затворен тип – с басейни, СПА, зелени площи и атракции, добавя Мила Качорина. А Полина Стойкова добавя, че от две-три години Bulgarian Properties са активни на пазара на дългосрочни и сезонни наеми най-вече поради нарасналото търсене. Банско е в полезрението на т.нар. дигитални номади като място, на което водят интересен живот, общуват, забавляват се и срещат нови приятели, отбелязва тя.

Оптимизъм за бъдещето

Брокерите говорят с оптимизъм за бъдещето на имотния пазар в Банско. Популярността на курорта нарасна след домакинството на световното първенство по ски. Той е на удобна локация. Условията за ски и хотелите са добри. Инфраструктурата се подобрява. Сезонът е дълъг. И най-вече наред със зимния туризъм в Банско се развива и летният. Градът предлага спортни, културни, развлекателни, фолклорни събития през цялата година. Спектърът на туристите е пъстър.

В сектора на имотите очакват повече продажби и по-голямо търсене. Експертите прогнозират плавен ръст на цените с по няколко процента на година, преобладаващо търсене от българи и баланс между търсенето и предлагането.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене