Без категория

32-г. красавица от с. Ключ първата в историята ни жена гвардейка на пост пред президентството

Гергана Иванова

Млада жена от петричкото село Ключ влезе в историята на България като първата жена, застанала на пост пред парадния вход на президентството. В 12,00 часа на 12 юли тази година, събота, Гергана Иванова се изправи  пред „Дондуков“ 2 след 2-годишна убийствена подготовка за великия миг.

През 2012 г. тя става първата жена гвардейка в България и оттогава се подготвя за престижното място в почетния караул ежедневно – тренира наравно с мъжете и въпреки че особено много я затрудняват хватките с карабината, която тежи 4,3 кг, в събота Гери успя.първата жена гвардейка

”Много сме горди с Герганчето – заяви пред struma.bg кметът на с. Ключ Христо Марков. – Тя произхожда от изключително трудолюбиво семейство – майка й Мария е шивачка, татко й Пламен беше строител, в момента е безработен, но не стои със скръстени ръце, а сестра й беше учителка по литература в съседното с. Габрене. Гергана си идва в Ключ – не често, защото в София си има семейство, но винаги сме щастливи да я видим, защото прочу селото ни”.

Гергана Иванова е добре позната в община Петрич още от ученическите й години, когато се изявява като манекенка. Още тогава с много по-голямо любопитство и възторг тя обаче гледа по телевизията не модните дефилета, а военните паради на 6 май, затова никой от съучениците й в Петрич не е учуден, че през 2007 г. Гери кандидатства за войник. Службата си започва в танковата бригада в Горна баня, където служи до закриването на поделението 4 години по-късно, а после се мести в химическо поделение в Мусачево. През 2012 г. решава да кандидатства за гвардейка. С приема няма никакъв проблем – отличната физическа издръжливост и манекенските мерки /ръст 178 см и тегло 63 кг/ я вкарват от раз в елитната гвардейска част.

Единственото по-специално отношение на ръководството на гвардията към нея е изцяло битово – налага се да й ушият  гвардейски тоалет със специфичните женски извивки на куртката, а в сградата на националната гвардейска част да я отделят от колегите й със собствено шкафче, отделна баня и тоалетна и вграден гардероб за униформите, обувките и шапката с орловото перо, което й е предоставено от софийската зоологическа градина.

Преди няколко месеца в представителното военно формирование на армията се появи още една жена – Веселина Иванова. Скоро тя обаче подаде рапорт за напускане по семейни причини, затова Гери пак остава с персонална баня.

Освен с уважение сред колегите си, нашето момиче се радва и на такова сред шефовете си. Според командира на националните гвардейски части полк. Ставрев „Гергана е много достойна и  много изпълнителна“.

Със съпруга си Гери се запознава в танковата бригада в Горна баня. Двамата имат дъщеричка на 4 г.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е направен и първият официален ескорт на български княз, затова и тази дата е официален празник на националната гвардейска част. Затова изобщо не е случайно, че 32-годишната петричка красавица Гергана Иванова застана пред президентството навръх празника на националната гвардейска част, която в събота отбеляза 135 г. от създаването си.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене