Две българки в болница под наблюдение за коронавирус

Две българки, които са се завърнали от Тайланд и Китай са приети в болници и са поднаблюдение за коронавирус. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Първата, която се е върнала от Тайланд е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай е в столично лечебно заведение.

Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV, поясни министър Ананиев и допълни, че при пациентката, пристигнала от Тайланд, рискът да е инфектирана е значително по-малък, тъй като там са регистрирани единични случаи.

При пристигналата жена от Китай в сряда е установен лабораторно метапневмо вирус, което до голяма степен изключва възможността да се касае за новия коронавирус. Това пък заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Приетият мъж преди седмица във Военно-медицинска академия с грипоподобни симптоми, който също е бил в Китай, към момента не е проявил признаците на новата зараза.

Министър Ананиев коментира още, че с негова заповед вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, и ДАНС. Той обясни, че чрез регионалните здравни инспекции са разпространи указания до всички болници как да реагират лекарите в случаи на съмнение за пациент с коронавирус.

Създаден е механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев поясни, че преди 14 дни са поръчани от чужбина реактиви за доказване или отхвърляне на новата китайска зараза, които се очаква да пристигнат следващата седмица. С тях ще се работи в Националната референтна лаборатория. Отделно от това до две седмици България ще разполага и с новия кит за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила на Европейската референтна лаборатория в болница „Шарите“ в Берлин.

Граждани на десетина държави от ЕС, включително българи, са сред потърсилите съдействие, за да се върнат от Китай. Това съобщи днес еврокомисарят по действията при кризи Янез Ленарчич.
Той добави, че откакто снощи ЕК обяви организирането на два полета за връщане на европейци от Китай, досега са получени около 600 искания за съдействие. ЕС покрива 75 на сто от разходите за полетите за връщане, поясни еврокомисарят Ленарчич.
Според ЕК би следвало заради разпространението на новия вирус да се избягват пътуванията до Китай, които не са крайно наложителни. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла днес с китайския премиер Ли Къцян, за да предложи съдействие за пресичане на разпространението на вируса, ако е необходимо.
Досега в ЕС са потвърдени осем случая на заразяване – по четири във Франция и в Германия, отбеляза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Тя добави, че хърватското председателство на Съвета на ЕС е в готовност да свика извънредно заседание на министрите на здравеопазването.
Както БТА съобщи, ЕК задейства вчера по искане на Франция механизма за гражданска защита, за да евакуира европейски граждани от Китай. Тази седмица са предвидени два полета, като с първия ще бъдат върнати френски граждани, а във втория, изпълняван от самолет със стотина места, могат да се качат граждани на ЕС. Комисията отбеляза, че засега могат да пътуват единствено здрави хора, които не проявяват признаци на заболяването. ЕК е готова да съдейства за допълнителни полети при необходимост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене