Без категория

Националния печат

печат

“Стандарт”

Надзор от Брюксел за банките ни

България ще поиска надзор от Брюксел върху банките ни. За това се договориха политическите сили на вчерашната си среща при президента по повод ситуацията с КТБ. „Има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, като това е първата стъпка към присъединяването към Европейския банков съюз“, обяви Плевнелиев. По отношение на КТБ ще бъде направен международен одит, а и БНБ ще поиска становище от европейския банков надзор дали се е справила ефективно със ситуацията. 

Плевнелиев иска курс към еврото

Курс към еврото е задал президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите на „Дондуков“ 2. Влизането на страната ни в европейския банков съюз да е първата стъпка, след която да следва т. нар. чакалня за еврозоната, е обяснил държавният глава. Това бе идея още от първите години от мандата на ГЕРБ, припомниха участници. Партиите обаче не взели отношение към идеята на Плевнелиев.

“Сега”

БНБ и всички банки минават под международен надзор

Основните политически партии се обединиха около идеята България да стартира незабавно процедура по влизане в Единния банков съюз на ЕС. Това ще стане след цялостна международна оценка на дейността на „Банков надзор“ в БНБ и на състоянието на българските банки. Партиите не подкрепят и плана на БНБ за проблемната Корпоративна търговска банка. Те са против идеята на БНБ да бъдат изплатени всички депозити в пълен размер вместо само гарантираните по закон 100 000 евро. Това стана ясно след продължилите над четири часа консултации при президента.

Свидетелите по аферата КТБ искали „да им олекне на душата“

Двамата свидетели на прокуратурата по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ) Бисер Лазов и Теодора Танева не са посочили защо са решили да свидетелстват срещу доскорошния си работодател и мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Единственото обяснение на Лазов е, че решил да разкаже какво се е случвало, за му „олекне на душата“.

“Капитал Daily

След консултациите при президента: Европейски банков надзор и международен одит на КТБ

Незабавно започване на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзор на Европейския съюз и провеждане на международен одит на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са две от решенията, по които политическите сили са постигнали консенсус по време на четиричасовото заседание при президента Росен Плевнелиев в понеделник, стана ясно след него от изявлението на държавния глава.

“Монитор”

Гарантират само влогове до €100 000 в КТБ

Само депозитите до 100 000 евро на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъдат гарантирани от държавата, както е разписано в сега действащото законодателство. Това стана ясно вчера след 4-часовите консултации в президентството, на които политическият елит не постигна съгласие за приемане на специален закон с мерки за изплащане на всички влогове.

Министър Чобанов покрива дефицита на НЗОК с 225 млн. лв.

Финансовият министър Петър Чобанов намери 225 млн. лева за покриване  на дефицита на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Сумата може да се осигури за сметка на намаляване разходите на министерствата. Това става ясно от писмо на  министър Чобанов до здравния му колега д-р Таня Андреева. От финансовото министерство обаче препоръчват да се вземат спешни мерки за подобряване на контрола върху разходите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене