MIKA и Rag’n’Bone Man на Франкофоли в София

Две от най-актуалните имена на британската поп сцена – Мика и Rag’n’Bone Man, пристигат за първи път у нас, за първия ден на фестивала „Франкофоли“.

След пет издания в Благоевград, през 2020 г. за първи път София ще бъде домакин на събитието, съобщават организаторите. Място е паркът на столичното летище, а датите – 19 и 20 юни.

Концертът на Мика у нас е част от европейското турне на певеца, който до лятото има планирани участия в Италия, Холандия, Франция, Австралия, Нова Зенландия, САЩ и Канада. Той, заедно с Rag’n’Bone Man се присъединява към дългия апиаък със звезди, който са излизали на българска сцена благодарение на Франкофоли – Zaz, Nouvelle Vague, Gipsy Kings, Патрисия Каас, Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс. Миналата година, със съдействието на Българския културен институт в Париж, „Котарашки“ бяха пък първите български музиканти, селекционирани в програмата на фестивала в Ла Рошел, Франция.

Мика, в който българите се влюбиха още от пробива му с „Relax, Take It Easy“,е роден в Бейрут, Ливан, през 1983 г., но скоро след това семейството му се мести в Париж. Остават там следващите осем години, преди да се заселят в Лондон през 1992 г. В началото Мика има затруднения в училище, дължащи се на дислексия, поради което често остава вкъщи. Майка му решава да наеме учителка по пиано и солфеж, и точно тя успява да отприщи таланта на момчето. Влечението му по операта отключва собствените му нетипични вокални заложби и няколко години по-късно влиза в Кралския музикален колеж. Той обаче мечтае за попкариера.

Професионалното му начало е трудно, опитва в различни музикални студиа, които, объркани от неговия необичаен стил, отказват да му дадат шанс. Тласък му дава запознанството с инженера по звук на Bee Gees. Така, през 2006 г., записва първия си сингъл “Relax, Take It Easy”, а след това албума “Life in Cartoon Motion” през 2007 г., който бързо става популярен в цяла Европа, номер едно във Великобритания, Белгия и Швейцария. Оглавява продажбите на албуми във Франция през същата година и достига пет милиона продадени копия в цял свят. Следват няколко години на бърза и шеметна кариера и турнета в САЩ, Канада и цяла Европа. Появата на втория му албум “The Boy Who Knew Too Much” (2009), а след това и на третия – “The Origin of Love” (2012), правят Мика световна звезда. Често го сравняват с Фреди Меркюри, не само заради приликата в тембъра, но и заради екстравагантния му вид и начин на живот на сцената и извън нея. Най-новият му албум излезе през есента на 2019 г. и се казва My Name Is Michael Holbrook (Казвам се Майкъл Холбрук – неговото истинско име).

Рори Греъм, или Rag’n’Bone Man, е роден в малко градче край Брайтън, в семейството на китарист и певица. Започва да се занимава с музика още на 15 години като рапър в родния си град Укфийлд. По-късно е част от ъндърграунд групата Rum Committee в Брайтън. На 19 опитва гласа си в блус музиката, като пее в местен пъб. През 2011 г. започва да работи с британския хип-хоп лейбъл High Focus и участва в различни проекти. През 2014 г. издава Wolves с девет песни, а през 2015 – Disfigured, с който влиза в плейлистите на BBC Radio 1 и това е първата му заявка за световна популярност. Следва бърза и успешна кариера, която го извежда като един от най-разпознаваемите артисти в попмузиката през 2016 г. Началото е поставено с договор с голямата звукозаписна компания Columbia Records. Бързо след това излиза дебютният му сингъл Human, който стига до номер 1 в чартовете на няколко държави – Швейцария, Белгия, Австрия и Германия. В същата година се появява и първият му студиен албум – Human. През 2017 и 2018 г. получава няколко награди „Брит“, номиниран е и за NRJ Music Awards и MTV Europe Awards.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене