И Румен Томов загърби читалището, пусна нов търг за барчето в операта

И настоящият кмет на община Благоевград – Румен Томов, загърби читалището и пусна нов търг за едно от най-апетитните заведения в града – барчето в операта. В края на миналата година е изтекъл срокът на досегашния наемател Георги Грънчаров. На 8 януари кметската администрация пусна заповед за нов търг на помещението. То се отдава за срок от 10 години, първоначалната месечна наемна цена е 1916,46 лева, без ДДС.

Очаква се да има огромен интерес на бизнесмени от бранша, тъй като заведението се намира на пъпа на града и е едно от най-посещаваните в областния център на Пиринско.

Крайно разочарован от действията кмета и неговия екип остана председателят на Народно читалище „Никола Вапацров” – Васил Новоселски. От години той води съдебна битка да си върне барчето като собственост на читалището. Шумна бе борбата с предишния кмет Атанас Камбитов, който извади заведението от активите на културната институция и я вписа в полза на общината, като помещението бе иззето. Така не бе проблем да го отдаде под наем. Новоселски отнесе въпроса в съда, тъй като още през 1987-1988 година въпросното помещение е актувано като собственост на читалището и никой друг не може да го стопанисва и управлява, докато културният инситут съществува.

Новоселски отнесе казуса в съда и през 2015 година Върховният административен съд отмени заповедта на Камбитов за изземване на заведението в полза на общината. Решението бе окончателно, но така и не бе изпълнено.

Надеждата на читалищния председател продължи твърде кратко, след като договорът на досегашния намеател изтече. Оказа се, че и настоящият градоначалник няма да спази решението на ВАС. Вместо да върне барчето на читалището, той го обяви на търг.

„Имах някакви надежди към новия кмет, но се оказа, че порядките са старите. Много съм разочарован, това е повърхностно решение от общинската управа, която въобще не се е запознала с казуса. Аз лично занесох всички документи в Общината. Пуснахме и жалба срещу това решение. Най-болно ми е, че в петък проведох среща с кмета Томов, но той дори не ми намекна, че вече е обявен търг за заведението. Ще продължа да се боря правдата да възтържествува”, категоричен бе Васил Новоселски.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене