Собственици на къщи за гости масово обжалват наложените санкции

Едва само  около 50 къщи за гости не обжалват наложените им глоби от държавата.

От 288 обекта, цели 259 са с нарушение, от които 202 са подали възражения до 10 януари тази година.

Общата стойност на глобите е 48.2 млн. лв., от които за 37.8 млн. лв. наемодателите отказват да дават пари. Това показват данни на земеделското министерство, изнесени в писмен отговор на земеделския министър Десислава Танева.

От всичките обекти само 25 нямат санкция, докато останалите са с пълна или частична такава. В процес на издаване на санкция са 4 места за настаняване, а разгледаните случаи са общо 125. Стойността на разгледаните възражения е 19.7 млн. лв.

Главния  прокурор Иван  Гешев разпореди надзор за къщите за тъщи  на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново .

Скандалът с къщите за гости се разрази заради използвани от бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев евросредства за построяването на собствен обект. Освен него певецът Милко Калайджиев също е сред глобените за 2019 г. По разпореждане на главния прокурор от април миналата година започнаха проверки на общо 746 къщи за гости, финансирани със средства от Европейския съюз. До момента са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни данни с цел получаване на финансиране от еврофондове. Всъщност, именно намесата на прокуратурата по темата е най-важна в случая. Причината е, че Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) не може да действа извън 5-годишен мониторинг, който е валиден по оперативната програма. Това означава, че евентуални измами с евросредства за къщи за гости преди 2014 година могат да бъдат разкрити само от държавното обвинение.

„Проверени са 288 къщи за гости, стойността им е 81 млн. лв., в 158 случая те не са изпълнявали изискванията за развитие на селските райони.

С други думи, голяма част от тях не са ползвани, за да посрещат гости“, каза в края на миналата година ръководителят на ДФЗ Васил Грудев. Според Грудев обаче, точно периодът 2013 – 2014 година е бил този, в който са ставали най-големите схеми.

„За къщите за гости наблюдавахме един сериозен опит за надуване на балон за инвестиция, но това се случва през 2013-2014 година“, коментира той и призна косвено, че ДФЗ няма да хване всичките проблемни проекти именно заради изтичането на 5-годишния мониторинг.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене