До края на 2020 година започва изграждането на Православен храм в Благоевград

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов свика пресконференция, за да отговори пред обществеността на зададени въпроси.

На срещата с медиите присъстваха заместник-кметът по икономика и финанси Ясен Поповасилев, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности инж.д-р Василиса Павлова, заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Евгени Терзиев. Сред поставените теми е фестивалът „Франкофоли“.

Кметът инж. Румен Томов обяви, че цялата документация по последната година днес е предадена на Специализираната прокуратура.

Относно обявяването и провеждане на конкурси за определени  длъжности, тестовете ще бъдат изготвени от външни лица и нотариално заверени, обяви градоначалникът.

Проект на Наредбата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца от община Благоевград е публикувана днес на сайта на община Благоевград. След утвърждаване, наредбата предвижда от тази година за  трето дете в семейство при родител с висше образование еднократна парична помощ  в размер на 2000 лв., за родител със средно образование е 1000 лв., за родител с основно образование е 300 лв., родител без основно образование е 200 лв.

Община Благоевград предвижда и изграждането на  Православен храм на паркинга на открития пазара. Предстои да се изготви и одобри подробен устройствен  план /ПУП/ и строежът да започне до края на 2020 година, заяви кметът инж. Румен Томов.

Заместник-кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев обяви, че областният управител Бисер Михайлов е върнал за ново преразглеждане приетото на 10 януари 2020година от Общински съвет-Благоевград предложение относно удължаване срока за погасяване на общинския дълг, поет за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.

Заместник-кметът посочи, към настоящият момент Община Благоевград има подписан договор за банков кредит за 7 500 000 лв.   Сключването на договор за банков кредит е прието с решение №79/22.04.2019г на Общински съвет Благоевград. По кредита е договорен 7-месечен гратисен период за погасяване на главницата.т.е до 12 февруари 2020година. При така договорените параметри за кредита от февруари до 12.07.2020 година, общината трябва да погаси 7 500 000 лв, което ще доведе до финансова нестабилност. Заместник-кметът поясни, че се прилага стриктна финансова дисциплина.

Заместник-кметът по строителството и сигурността инж. Евгени Терзиев поясни, че община Благоевград ще кандидатства за отпускане на средства за изграждане на ВиК мрежа  и улици. Изготвени са проекти за най-спешните 10 улици, сред тях са: ул. „Неофит Рилски“, ул. „Борис Сарафов“,ул.“Васил Априлов“, ул. „Сергей Румянцев“,ул“Мелник“ и други.

Зам.кметът по култура и хуманитарни дейности инж. Василиса Павлова поясни, че община Благоевград ще организира   музикални фестивали със световни изпълнители, първият от тях е през март.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене