Министерство на културата глобява издателство „Византия“ заради отпечатването на „Под игото на съвременен български език“

Министерство на културата глобява издателство „Византия“ заради отпечатването на „Под игото на съвременен български език“. Съобщение за това е публикувано на сайта на ведомството.

На издателите е връчен административен акт, но не се уточнява каква е сумата на глобата. Според текстовете на закона, на които министерството се позовава, издателството може да бъде глобено с между 2 хил. и 20 хил. лв., а тиражът – иззет и унищожен от МВР.

Ведомството посочва, че са се самосезирали по казуса, след като книгата предизвика вълна от обществено недоволство.

„След преглед на съдържанието на „Под игото на съвременен български език“ и сравняването на текста в него с този в изданието на „Под игото“ (издателство „Български писател“, 1980 г.), са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата“, се обосновават от ведомството и допълват, че това е заложено в Закона за авторското право и сродните му права.

От Министерството на културата заявяват, че при тях не е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на „Под игото“ на Иван Вазов.

Изданието на „Византия“ се самопредставя като превод на романа на съвременен български език, като за за автор на превода е посочена Нели Стефанова.

В изданието се уточнява, че „така преведен, романът в този си вид е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат публикувани без писменото разрешение на издателя и преводача или на неговите наследници“.

През декември мг.г пък абсурдният опит за съвременен “превод” на “Под игото” получи антинаграда от Асоциация “Българска книга” на церемония в рамките на Коледния панаир на книгата в НДК.

Осакатяването на романа на Иван Вазов бе определено като “профаниране на българската литературна класика” от журито.

Над 6000 думи и изречения са променени, за да можело младите хора да разберат книгата.

Появата на изданието вдъхнови широко обществено недоволство и колекция от критични и иронични коментари.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене