Бестселърите в Благоевград: Ново строителство и санирани панелки

Търсенето на жилища в Благоевград се движи по две основни линии – ново строителство – като навсякъде, и специфично за града – отличник в санирането – на апартаменти в обновени панелни блокове по кварталите. Заради ограниченото предлагане на санирани панелки цените им почти доближават тези на старото тухлено строителство.

Търси се ново строителство, завършено „до ключ“

Три четвърти от търсенето е на ново строителство и максимум една четвърт на старо, и то основно панелно, казва Николай Чолаков от агенцията „Благоевград недвижими имоти“. Новото строителство се търси на нива от около 450 евро на кв.м. Цените, в зависимост от района, достигат максимум до 750 евро на кв.м. Но това е цена за тристаен апартамент (най-търсените), ново строителство с добро качество, в центъра или близо до него. Общо е наблюдението, че клиентите предпочитат апартаменти, готови „до ключ“ – с поставени ламинат, плочки и интериорни врати.

В Благоевград има ново строителство, и то на възлови места. Случва се жилища да се разпродават дори преди първата копка на сградата. Обикновено това е в случаите, когато предприемачите ги пускат на ранен етап на по-ниски цени, за да финансират строежа.

„Търсят се апартаменти в нови блокове на цени до 38 хил. евро, по възможност завършени до ключ, или на замазка и мазилка. По-висок е интересът към ниските етажи – втори-трети, потвърждава Катя Чакърова от агенцията за недвижими имоти „Домос“.

Центърът и кв. „Еленово“ – най-предпочитани

Най-предпочитаните квартали са центърът и широкият център. Николай Чолаков добавя районите от горната страна на ул. „Славянска“, които попадат в кв. „Освобождение“ и своеобразния триъгълник „Запад“, който се вклинява в центъра.

От кварталите най-търсен е „Еленово“, заради добрата му свързаност с останалите части на града. „Струмско“ е интересен, ако се появи нещо на добра цена. Квартал „Ален мак“ минава на по-заден план поради липсата на удобни автобуси, отбелязват наблюдатели на имотния пазар.

Панелните апартаменти са хит

„Еленово“, „Струмско“ и „Ален мак“ са панелните квартали на Благоевград, чиито санирани блокове предизвикват фурор на пазара в града. „След като бяха реновирани – със стиропор, нова дограма и освежени подове, цените се вдигнаха между 40% и 70%. В момента предлагане в кварталите почти няма“, казва Николай Чолаков.

Едно от обясненията за ограничения брой оферти е, че след като блоковете са придобили приличен вид, част от собствениците са се отказали да продават. Търсенето обаче е голямо и цените на панелите се движат около 350-400 евро на кв.м. Брокери отбелязват, че до сделки с тях се стига много бързо. Масовите очаквания в сектора са след година-две да има обратна тенденция и цените на апартаментите в панелните блокове да тръгнат надолу.

Залезът на старата тухла

Най-слаб е интересът на купувачите към старото тухлено строителство, защото този тип апартаменти масово се нуждаят от основен ремонт. „Трябва да е на много ниска цена – под 450, около 400 евро, за да се купи“, казва Николай Чолаков. Според него тези апартаменти определено имат достойнства. Най-малкото квадратурата им е реална, за разлика от новото строителство. При него трябва да се извадят поне 10% – за стените, които са включени в обявената площ, за да получи разполагаемата. „Но как да обясниш на продавача, че макар жилището му да е хубаво, няма как да се продаде по 500 евро на кв. м. А за да се срещне с купувача той трябва да приспадне поне сумата за бъдещия ремонт“, обяснява Николай Чолаков. Той отбелязва, че най-сложно е с хората, които предлагат имот в Благоевград, а живеят в София, защото, повлияни от столичния пазар, винаги казват по-висока цена.

Къщи в радиус 12-13 км

По наблюдение на брокерите устойчива тенденция е търсенето на къщи в селата около Благоевград. Най-често интересът е към масивни двуетажни постройки с парцел от поне 500-600 кв.м на цена до 50 хил. лв. и в населените места с автобусна връзка с града. Такива са селата в радиус от 12-13 км от града – Рилци, Бараково, Кочериново, Пороминово, Стоп, Покровник, Селище, Еленово, Айдарово.

Търсенето идва предимно от млади семейства, работили в чужбина, в които и двамата родители са с коли и могат да закарат детето до детска градина или на училище. Основният проблем на животът в селата са точно училищата и детските градини, а за възрастните хора и достъпът до здравна помощ. Освен това и къщите за продажба са малко, казва Катя Чакърова. Затова и базови си остават апартаментите.

Локален пазар, на нивата на миналата година

По оценка на брокери пазарът през 2019 г. е на нивата на миналата и като търсене, и като предлагане. Търсенето и предлагането често се разминават. „Имам хора, които търсят, но са склонни да дадат до 50-55 хил. евро за хубав апартамент, а насрещното предлагане е от 65 хил. евро нагоре. И 10 хил. евро не се стопяват толкова лесно, за да ги срещне човек“, казва Николай Чолаков.

В Благоевград има отделни сделки с македонски купувачи, които търсят с цел отдаване под наем. Но пазарът в града се движи основно от българите. Купуват хора от Благоевград, с цел инвестиция, а и за живеене. Ниските лихви позволяват на дългосрочните наематели масово да станат собственици. Купуват и хора на пенсионна възраст от София, които се връщат да живеят в Благоевград. „Купувачите придобиват имотите си предимно на кредит“, добавя Катя Чакърова от „Домос“.

С цел инвестиция и отдаване под наем се търсят предимно тристайни апартаменти на цена до 36 000 евро, добавя тя. Търсят се и парцели за започване на строеж на къща и последващата продажба. Има и интерес към магазини в идеален център за купуване и отдаване под наем.

В кварталите хората купуват жилища основно за живеене и по-рядко за отдаване под наем. Студентите търсят основно около Югозападния университет и по-широкия център. Офертите на наемния пазар варират между 350 и 600 лева на месец. Стандартният наем за хубав тристаен апартамент е около 500 лева.

Жилища в област Благоевград

В област Благоевград има 140 519 жилища, от които 83 241 в градовете и 57 278 в селата, по данни на НСИ към края на 2018 г. С най-голям дял са тристайните, следвани от двустайните и четиристайните.

Жилищни сгради, въведени в експлоатация през 2019 г.

– През първото тримесечие са въведени в експлоатация 8 сгради с 59 жилища и 2198 кв.м РЗП, през второто сградите са само три – с 28 жилища и 1574 РЗП, а през третото -18 жилищни сгради със 73 жилища и обща застроена площ 8822 кв.м.

Започнало строителство на сгради през 2019 г.

– През първото тримесечие е започнало строителството на 35 жилищни сгради със 137 жилища и 17542 кв.м РЗП, през второто на 50 сгради с 97 жилища и 14567 кв.м РЗП, и през третото – на 44 жилищни сгради с 85 жилища и РЗП 11 638 кв.м

– В категорията „други сгради“, в която попадат и хотелите, през първото тримесечие е започнало строителство на 38 сгради с15 001 кв.м РЗП, през второто на други 38 сгради с 26 668 кв.м РЗП, а през третото – на 35 с РЗП 14 559 кв.м.

Издадени строителни разрешителни през 2019 г.

– През първото тримесечие са издадени строителни разрешителни за 71 жилищни сгради със 116 жилища и 19 743 РЗП, през второто за 95 жилищни сгради със 121 жилища и 22 254 кв.м РЗП. През третото – за 111 жилищни сгради с 216 жилища и обща застроена площ 30 775 кв.м

– На 3 административни сгради с 1035 РЗП през първото тримесечие и на други – 3 административни сгради с 573 РЗП през второто

– В категорията „други сгради“ – 65 с 48 508 РЗП през първото тримесечие, 82 с 28 165 РЗП през второто и 64 с РЗП 22 468 кв.м през третото.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене