Меркел опроверга информации, че ще подава оставка

Меркел-Световно първенство по футбол

Германският канцлер бе във ВИП ложата на стадион „Маракана“ снощи и след това прегърна и целуна всеки от националния тим, спечелил световната титла. Меркел с радост се включи и в селфи снимки с някои от футболистите.

Германският канцлер Ангела Меркел опроверга лично появилата се в някои медии информация, че ще се оттегли предсрочно от поста си. „Имам желание да работя здраво, поне до края на мандата си, а след това ще видим”, заяви тя в интервю за телевизия ZDF.

За предсрочна оставка на Меркел първо съобщи списание Spiegel като се позова на източници от партийните и правителствени кръгове в страната. В статия, посветена на 60-годишнината на Меркел, се твърдеше, че цялото й обкръжение, включително министри и съпартийци от ХДС я убеждават доброволно да се оттегли от канцлерския пост.

Както отбелязва Spiegel, в момента Меркел, която е начело на държавата от  2005 г.,  е в пика на политическата си кариера. Под нейно ръководство Германия успешно преживя световната финансова криза и последвалата я дългова криза в Еврозоната.

Предсрочната оставка ще й позволи да избегне безславното сриване от върха на предшествениците си – канцлерите Конрад Аденауер и Хелмут Кол, коментира изданието. Първият е бил принуден да напусне поста си заради тежък вътрешно-партиен конфликт, а вторият – след поражение на изборите.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене