В ТЪРСЕНЕ НА АДРЕНАЛИН – ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Да се изкатериш на планината и да погледнеш Благоевград отгоре е уникално, а спускането е безценно.

Географският релеф на Благоевград и периферията му предлагат уникална възможност за планинско колоездене. Стръмните склонове около парк Бачиново са майсторски преобразени в ендуро трасета от местните велоклубове. Трасета, подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти.

Благоевград разполага с пет официални трасета „Дъбрава“, „Найлонка“, „О Че Зе“, „Заева“ и „Скорпион“. Именно с тях започна републиканският шампионат по планинско колоездене за 2019-та година. Освен официалните такива, в благоевградските планини намират място и неофициални трасета или т. нар. „фрийрайд“ маршрути. Буквално склоновете около парк Бачиново гъмжат от пътеки, които са супер приятни за каране. Като тяхна особеност може да се изтъкне фактът, че са минимално преобразени от човешка ръка. И определено са предпочитани от по-напредналите колоездачи или професионалистите. Характерна черта за повечето трасета в региона е, че в началото на спускането (на върха) са равни с около 2-12% наклон, а в края си (в подножието на склона) стават много стръмни с наклон +60%. Но това не бива да притеснява начинаещите! В повечето случаи трасетата имат алтернативни маршрути или разклонения, водещи към по-леки трасета.

Повечето от трасетата в окръга първоначално са били пешеходни пътеки, които свързвали града с близките села. Но местни ентусиасти решават да посветят времето и усилията си, за да преобразят обикновените пътеки в изпълнени със скокове, виражи и обилно количество адреналин трасета.

Като отправна точка може да се посочи най-удобното място, а именно паркингът на парк Бачиново. Мястото е между два хълма, на които са и официалните трасета. Също така мястото разполага и с паркоместа, в случай че не сте от Благоевград.

Повечето пътеки се изкачват на ход или бутане, но до някои от тях има и път, по който може да се стигне до върха с лек автомобил.

От друга страна, мекото време в Югозападна България позволява да се кара по трасетата до късна есен, че дори през зимните месеци. Стига да няма сняг и да сте по-топло облечени, пътеките са изцяло на ваше разположение. Не е препоръчително да се кара по тях единствено, ако вали или е мокро, защото почвата става мека и трасетата се амортизират в пъти повече, отколкото на сухо. Спазвайте единственото условие, за да можем всички да се насладим на чудесните благоевградски пътеки.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене