ОБВИНЕНИЯТ В УБИЙСТВО ДОКТОР ПЕТЪР ШОПОВ ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: Не съм убиец!

ПРЕДИСТОРИЯТА
Двама лекари от МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинска професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р Петър Шопов, началник „Отделение по ортопедия и травматология“ и д-р Иван Канелов, специалист по хирургия, ординатор в „Хирургично отделение“.

На 29.06.2013 г. 16-годишната М.Т. претърпяла травма – карайки велосипед, паднала и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин момичето, придружавано от майка си, посетило Филиала за спешна медицинска помощ в Гоце Делчев. След поставена предварителна диагноза дежурният лекар изпратил пациентката за консултация със специалист.
В МБАЛ „Иван Скендеров“ ученичката била прегледана от д-р Шопов и приета в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) по отношение на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2 юли 2013 г. лекарският екип в състав д-р Шопов (оператор) и д-р Канелов (асистент) оперирал болната под местна анестезия.

Майката на момичето, която стояла неотлъчно с нея, била силно обезпокоена от състоянието на дъщеря си. С всеки изминал ден то се влошавало, момичето вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но ортопедът я уверил, че всичко е наред.
На 5 юли 2013 г. на момичето по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“ за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени параклинични показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница ученичката била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 9 август при подобрена параклиника. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била „Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема“.

На 23 август 2013 г. ученичката отново била приета и лекувана в УМБАЛСМ „Пирогов“. Шест дни по-късно, на 29.08.2013 г., детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистриран летален изход.

В хода на досъдебното производство са били назначени и извършени няколко експертни изследвания, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“. Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртен изход при момичето.

Петър Шопов и Иван Канелов са обвинени за причиняване на смъртта й, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – упражняване на медицинска професия. Лекарите не осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.
Д-р Шопов не изпълнил в пълен обем изискванията за изследване на болната. Наред с това не осигурил консултация със специалист уролог при постъпване на момичето в болницата за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със съобщените данни за неконтролируемо изпускане на урина. Още в деня на хоспитализацията не започнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, с цел превенция на възпаление на травмираните меки тъкани в областта на таза. Не назначил извършване на микробиологично изследване на раневи секрет, с цел търсене на причинител на възпалението и евентуална корекция на лечението по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.
Д-р Канелов не съобразил действията си с обективното състояние на пациентката, като предприел зашиване на раната. То следвало да се отложи, тъй като затварянето на раната е предпоставка за развитие на анаеробна инфекция. Освен това не взел необходим материал от раната преди зашиването и при ревизията й, във връзка с идентифициране на причинителя на инфекцията и назначаване и провеждане на антибиотична терапия.

В хода на досъдебното производство били констатирани неистински документи в пациентското досие на починалото момиче, поради което с постановление на прокуратурата в Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на Районната прокуратура в Гоце Делчев.

Предстои съдът да насрочи дата за началото на процеса.

– Доктор Шопов, местните медии Ви обвиниха за кончината на местно момиче, което почина в Гоце Делчев, заедно с вашия колега доктор Канелов, в непрофесионален подход към случая, кажете каква е истината пред нашата медия?

– Истината е, че спрямо това момиче е извършено всичко, което трябва да бъде извършено като лекари и от мен и от доктор Канелов. Направено е всичко възможно това дете да оздравее след падане от колело. Прегледано е от много лекари в Пирогов, от тук беше изпратена навреме, направени са всички видове изследвания, лекувано е по всички правила, на хирургичното изкуство. Това че получава усложнения, никой не го е очаквал. След усложнението детето е оперирано в Гоцеделчевската болница на петия ден по спешност, след което е изпратено в Пирогов, след уговорка с лекарите от там. Изпратено е с частна линейка, лекувано е 30 дена в Пирогов, мисля че на 9-и август е изписано от там, с одобрения, с ходене с патерици, без температура и с подобрение, така пише в епикризата. След това детето е насочено към личен лекар, да го наблюдава и евентуално, ако име нещо да се вземат мерки. Детето е преглеждано от наш колега, до колкото знам, правят обработка на раните, не мога да ви кажа, какво е било, прави се физиотерапия раздвижване на детето, също не знам, какво точно е било. След това на 20 му се правят някакви изследвания тук в Гоце Делчев, които не са били добри, детето го изпращат в Пирогов, където лежи 5 дена и почива на шестия ден в съня си. И така 60 дена след като съм го прегледал, се оказвам виновен за смъртта на това дете. Обвинението е в неспазване на правила и лекарска практика. Относно лечението мога да повторя диагнозата, поставянето, лечението, изпращането на детето до Пирогов от Гоце Делчев, няма никаква грешка. Има грешка в медицинската документация относно много други причини, има грешка в това че това дете шест месеца преди това е прието в Уарил Гоце Делчев в 4:30 или 4:50 сутринта пияно ли е било, дрогирано ли е било, лекарство ли е взимало то е прието с интоксикация. След това един месец преди, да падне от колелото както майката казва, детето е прието в ортопедия и травматология Гоце Делчев, с рани по лявата ръка, които майката казва, че са причинени от стъкло, но не се знае, дали са от нож от стъкло и т.н. По принцип това го правят само самоубийците, след това детето пристига за трети път при нас и може би затова е записано, че е прието на 1-ви, а е прието на 30-ти, защото не е изтекла давността на клиничната пътека. Това е разликата в дните на записването. За по голямо сведение искам да ви кажа друго, което може би е по криминално, детето е записано че е прието от Уарил, но няма листа че е прието, някой минава и къса от отделението по травматология, рапортната тетрадка в които сестрите записват, какво е било състоянието и т.н.

След това някой взима документацията на детето, като разбиват склада на Бърза помощ, това може да ви говори неща, който са целенасочени към нещо, не мога да ви кажа срещу кой е насочено, срещу самото отделение, срещу колегата, който е зашил момичето, и срещу мен. Това аз не мога да си го обясня. Всичко ще бъде казано в съда и още един път ви казвам, в съда ще присъстват абсолютно всички по това дело. И затова искам лично майката да присъства, за да видим какво е било нейното отношение с нейната дъщеря, какво, що, ще има много въпроси, ще има много разговори. Никога няма да позволя да се плюе по отделението – по мен кой каквото иска нека да говори, това си е тяхна работа, но никога няма да позволя да се петни името на едно отделение. Това мога да кажа аз.

Вестник „Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене