Задължават и частните болници да купуват лекарства с обществена поръчка

В отговор на критиките на шефа на Здравната каса Ананиев предложи законова промяна

Разкритията на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев за нейното източване стреснаха властта, активизираха опозицията, която поиска неговото изслушване, и провокираха светкавичния отговор на управляващите от ГЕРБ.

Шефката на здравната комисия и на парламентарната група д-р Даниела Дариткова свика спешна среща в Народното събрание между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК д-р Дечев. Целта на срещата – да парира акцията на опозицията и да тушира напрежението между двете важни институции в здравеопазването.

След нея стана ясно, че Ананиев отговаря на една от критиките на Дечо Дечев с корекция в закона.

Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарствата, също както това трябва да правят държавните и общинските.

Такива предложения за промени в Закона за обществените поръчки ще направи здравният министър.

Друга от критиките на д-р Дечев беше, че едни и същи лекарства се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните болници, защото именно те не били задължени да провеждат обществени поръчки.

Министърът на здравеопазването бе категоричен, че подобни сигнали не са постъпвали в здравното министерство.

Даниела Дариткова пък скастри и двете страни в спора, като напомни на здравния министър и на управителя на НЗОК, че институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите.

dariknews.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене