САЩ: Солеймани е планирал атаки в България

За да бъде „отдадена почит на членовете на американската военна и разузнавателна общност, които изпълниха мисията, убивайки Касем Солеймани“, днес бе внесена Резолюция 466, която разкрива какви са били плановете на командира. Сред страните, които са били под прицела му, се оказва и България.

„Касем Солеймани е планирал или подкрепял редица терористични атаки срещу САЩ и нейните съюзници, включително заговора през 2011 г. за убийството на саудитския посланик в САЩ Адел ал Джубер… и атаката срещу американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г., както и планирани атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн, Турция и другаде“, пише в проекторезолюцията, внесена в Сената на САЩ.

Касем Солеймани бе убит след атака с дрон на 3 януари. Той бе ръководител на „Ал Кудс“ и бе считан за най-влиятелият човек в Иран след Върховния лидер.

В заключението на документа се посочва, че „борбата срещу Иранската републиканска гвардия, нейните сили „Ал Кудс“ и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи“.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене