Перник осъмна обгазен със серен диоксид

Замърсяването дойде от ТЕЦ-Перник, РИОСВ с апел гражданите да си останат вкъщи

Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от РИОСВ препоръчват на местните да не излизат от домовете си или от работните помещения.

Само тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа автоматичната измервателна станция „Център” в града е отчела четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид, който е 500 мкг/м3/. Най-високо замърсяване е отчетено в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на газта в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене