Четиридневен сюнет по стар обичай подготвят в гърменското село Рибново, дюнсейбията е Феим Дряновски

Четиридневен сюнет , по стар мюсюлмански  обичай  стягат в Гърменското село Рибново. Той ще  се проведе от  20-ти до 23-ти февруари включително, като  вече за голямото  и предстоящо събитие в Рибново има изготвена програма по- дни.

Тази година  сюнета  се организира  от Феим Дряновски , със съдействието на Районното мюфтийство в Благоевград , а добре дошли на  празника са всички мюсюлмани от района и страната .

Според програмата и обичая в първият ден на сюнета-  20-ти февруари  ще бъде извършено посрещане на зурните и традиционно посрещане на дървари. Следващия ден на 21-ви февруари  ще бъде традиционнот калесване с окичени и украсени коне  а, на  третия ден -22-ри февруари така наречения дюнсейбия Феми  Дряновски е организирал посрещането на гости в дома  си.

В последният ден  от събитието на 23-ти февруари според програмата е предвидено  освен  посрещане на гости  в дома  на Феим Дряновски  ще бъдат извършени  Алай и Дуа  като тогава ще бъде  извършено и безкръвното обрязване на  деца от хирург специалист който ще пристигне от Турция.

Събитието в Рибново ще завърши по традиция с народни борби.

Обявените награди за Баш 1 място е теле и парични награди за класиралите се на 2-ро и  3-то място.

За победителите в голямата и малката  Орта  са предвидени награди , за първото място коч, а за класираните на 2-ро и 3-то място наградите са парични. Организаторите съобщават още, че за всички гости ще има  подсигурена  храна.

През  месец април 2018  година на  традиционен масов сюнет 70 момченца бяха обрязани в прочутото село Рибново .  Обичаят  за който  Топ Преса писа тогава се превърна в истински празник за жителите на селото, което съхранява стари традиции на българо-мохамеданите по този край. Ритуалът бе спонсориран от турската община Осман Гази в Бурса. Същата  община всяка година финансиране сюнета в различни  мюсюлмански общини на България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене