Кукер „бял паун“ е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Кукер от Симитли е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ .

Стотици фенове на кукерството пожелаха да се снимат за спомен с Берковеца, облечен в уникален черен костюм с маска „бял паун“. Това бе атракцията на  на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

След днешния ден няма съмнения, че Симитли е древната земя на кукерите. Маскираните мъже, жени и деца не се уплашиха от дъжда. Дъждовното време бе прието като добра поличба за берекет през тази година. И всички участници се раздадоха от сърце и душа на стадион „Септември” пред погледите на няколко хиляди зрители. Те превърнаха своето атрактивно представяне в истинска кукерска приказка.

Заради огромния наплив на участници за първи път международният фестивал на кукерските и маскарадните игри бе два дни. Над 40 групи с повече от 5000 участници в събота и неделя представиха най-доброто от кукерската традиция в България.

Страховити маски, уникални костюми, красиви танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български обичаи. Всичко това завладя и днес присъстващите на фестивала.

„За хората в нашата община да си кукер е начин на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, за да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и обичаи. Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове”, категорични бяха местните. В община Симитли да си кукер е магия, все повече искат да усетят тръпката и удоволствието, че са част от тази изконна българска традиция.

Кукер "бял паун" е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“  снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене