Работодателите искат повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден

Липсват кадри в бизнеса, сподели изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов

Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден. За това настояват работодателите и засега срещат разбиране от страна на социалното министерство. Синдикатите очаквано са против. 

„Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни“, посочи Добрин Иванов от АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато се полага извънреден труд, трябва да бъдат спазени всички условия.

„В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави“, заяви Ваня Григорва от КТ „Подкрепа“ в „България сутрин“.

Тя бе категорична, че ако искаме да увеличим работната сила в страната, първото нещо, което трябва да направим е да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, а не да изтощаваме работника.

Според Иванов световната тенденция е намаляване на работното време, но това зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той е на мнение, че с увеличаването на часовете на извънреден труд ще се легализира практика, която така или иначе се осъществявала и сега.

Григорова обаче е на мнение, че работниците искат да полагат извънреден труд, не защото искат да се изтощават, а защото заплатите им са ниски.  Тя припомни случая, в който шофьор на градски автобус в София катастрофира заради преумора и тогава работниците са били съгласни да работят извънредно заради това, че ще получат повече средства.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене