Гешев нареди проверка на боклука в цялата страна

Обвинител №1 отказа среща с Корнелия Нинова заради опит да се политизира кризата в Перник. Кметът на миньорския град също отряза соцлидерката

Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка на боклука в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение няколко дни след като у нас бяха открити тонове отпадъци на италианската Ндрангета.

Гешев е възложил на вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев да извършат съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Целта е да се установят всички „притежатели на отпадъци“ и да се проверят дали притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ за съответната дейност и площадка. Главният прокурор е разпоредил и да се провери дали контролните органи – съответните РИОСВ и кметове на общини са извършвали проверки и дали са предприети мерки в случай на установени нарушения. Главният прокурор Иван Гешев е указал при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура, допълват от държавното обвинение. По-рано през деня в понеделник пък главният прокурор обяви, че е отказал среща със соцлидера Корнелия Нинова. Причината е, че Нинова заяви, че ще даде брифинг в Перник на тема: „Срещата в Прокуратурата на Република България“.

„Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект“, бе посочено в официално съобщение на главния прокурор на страната Иван Гешев.

„По всяка информация или сигнал за извършено престъпление ПРБ ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство. При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия след съгласуване с наблюдаващите прокурори“, пише в прессъобщението на държавното обвинение. В него се допълва, че съзнавайки своята отговорност към българските граждани, прокуратурата периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания.

Малко по-късно през деня пък стана ясно, че освен Гешев, среща с Нинова е отказал и кметът на Перник Станислав Владимиров, който бе избран за поста именно от листата на БСП. „Не може да се политизира този проблем. Дори по-точната дума е партизиране“, коментира той, визиран от сайта zapernik.

„Аз отказвам да участвам в сблъсък на партийни агитки на фона на тази голяма криза“, казва той, визирайки изявите на бившия омбудсман Мая Манолова, както и изказването на Красимир Велчев от ГЕРБ, който пък видя завера срещу кабинета заради безводието в Перник. Владимиров се оплаква, че политиците не предлагат нищо конкретно.

Заради отказа и на депутати, избрани от пернишките листи, да се срещнат с Нинова, соцлидерката бе посрещната в миньорския град от втория ешелон на местните партийни фигури на ниско ниво като общинските съветници Валентин Петков и Кирил Леонов от село Богданов дол, както и бивши партийни функционери, съобщи Дир.бг.

По-късно през деня пък самата Нинова коментира в Перник, че освен за водната криза в града, тя щяла да пита Гешев и за проблема с вноса на боклук у нас от трети страни. Наред с това тя поясни, че БСП ще внесе вота на недоверие срещу кабинета заради провала в политиката по околната среда и водите на 20 януари. От соцпартията заявиха на 30 декември, че ще внасят вот на недоверие към правителството за провала в политиката по околната среда и водите, а конкретният повод е водната криза в Перник.

Иначе Нинова коментира и отменената среща с главния прокурор Иван Гешев по повод кризата в Перник и докъде е стигнало разследването по казуса с язовир „Студена“. Тя поясни, че задава въпросите от името на перничани писмено. Питанията към Гешев били следните – има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник и срещу кои длъжностни лица са те, както и води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на стойност 32 млн. лв. Нинова посочи, че след като е задала въпросите си писмено, то няма да търси нова среща с Гешев. Нинова обаче даде да се разбере, че щяла да постави пред Гешев и въпроса за вноса, преработката и изгарянето на боклуци в България.

Нинова отрече, че политизират въпроса с водната криза в Перник, както и темата с боклука, внос от чужбина. Тя определи като внушения твърденията, че яхват протеста и вотът на недоверие не е необходим. Това според нея е израз на страх и притеснение от ситуацията и опит да се потуши напрежението./Мonitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене