Благой Дафков улови кръста и поведе хорото на Струма в Симитли

24-годишният Благой Дафков извади кръста на Йордановден от водите на река Струма в град Симитли.

Младото момче пребори момчетата и млади мъже, хвърлили се в ледените води на реката. Това е третият му път, в който се хвърля в реката и както казва той: „Трети път, но трети за късмет“

Отец Спас отслужи Божествена Света Василиева литургия в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма или Великия Богоявленски водосвет. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на връх Йордановден малко преди да започне боричкането във водата.

Въпреки студа, стотици се събраха по бреговете на Струма за Богоявленския ритуал – една от най-почитаните християнски традиции. Не повече от 2-3 минути продължи боричкането в ледените води на реката. Между студените капки, многото храброст и мускули, Блажко улови и вдигна християнския символ на Богоявление в Симитли. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Двамата играха в мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката. Председателят на ОбС Симитли Владимир Христов и зам. кмета Евгения Георгиева също бяха на големия празник, който е изключително тачен от жителите на Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене