След 20 години на върха Благоевградско губи славата си на основен производител на канабис

„Две години не може, после пак може.“

Така над 70-годишна баба отговаря на адвоката си в съдебната зала на въпрос дали е разбрала присъдата, която току-що ѝ е прочел съдът – условна с двегодишен изпитателен срок. Деянието – отглеждане на канабис.

Отглеждането на канабис в селата по северните склонове на Беласица, западно от Петрич (Габрен, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица) е фолклор от поне 20 години. Историите присъстват трайно в песните на „Ъпсурт“, а през 2004 г. стават и сюжет за филма – дипломна работа на журналиста Зорница София „Мила от Марс“.

За пръв път МВР се сблъсква с отглеждането на канабис в България през септември 1994, когато полицията и съществуващата тогава Национална служба за наркотици (НСН) опожаряват ниви в Ямболско, Шуменско и Пловдивско.

„Досега се случвало чужденци да отглеждат растения в саксии, но ниви не е имало“ разказва Росица Иванова, ръководител на НСН в интервю за „Демокрация“ през 1994 г.

Първите насаждения с канабис може и да не са открити в Югозападна България, но това не означава, че регионът е бил назад. През пролетта на същата година МВР прави акция в Сандански, Петрич и Мелник, при която са открити 400 декара с опиев мак. След този удар регионът се трансформира в производител на канабис.

Според източник на „Капитал“ в правоохранителните институции дълги години наред регионът е бил основен източник на пазара на марихуана.

По оценка на Центъра за изследване на демокрацията възлиза на 180 млн. лв. на година. До 2003-2004 г. този пазар е бил по-скоро хоризонтален и затворен в малки групи (от приятел на приятел), но след това попада под контрола на организираната престъпност до 2009 г., когато са ударени основните престъпни групи, занимаващи се с разпространение на наркотици, и пазарът отново се фрагментира.

Под надзора на държавата

И ако клишето действително е, че с това се занимават възрастни баби, в повечето случаи те служат за параван – било на близки, било на незнайни инвеститори. „Сами се сещате, че тази продукция може да съществува само ако държавата допуска това“, коментира източникът ни. В случая държавата е Гранична полиция, тъй като въпросните села попадат в нейната зона на компетентност.

„От момента в който се вдигне хеликоптерът, и абсолютно всички ниви могат да бъдат засечени“, разказва източникът ни. Точно това се случва в периода 2013-2014 г., когато тогавашното ръководство на МВР започва показни акции с хеликоптерите на Гранична полиция.

Друг е въпросът дали подобни активности на полицията не са насочени към преразпределение на пазара, защото след 2006-2007 г. отглеждането на открито започва постепенно да се измества от „гледането на лампа“. Причините за това са много. „Кражбите на „готова“ продукция станаха масово явление“, разказва източник на „Капитал“ от правоохранителните институции и добавя, че не била изолирана практика конкуренти да си подпалват един на друг насажденията. Има и още една причина – промяната на търсенето.

„Съдържанието на активното психотропно вещество THC в предлаганите сортове започна да става все по-високо, което промени и търсенето. Потребителите просто започнаха да търсят холандски сортове.“

Отглеждането на такива растения изисква всекидневни грижи, което трудно може да се осигури на полето.

Срещу течението

Цялата игра на котка и мишка с производството на най-масово употребявания незаконен наркотик в България е загубена кауза. Производство ще има винаги, тъй като винаги ще има и търсене.

Усилията на държавата не са насочени към ограничаване на вредите, а са изцяло в областта на наказателна репресия, което допълнително задълбочава проблема.

Неслучайно редица държави в Европа декриминализират държането за лична употреба, а други го легализират (както се случва САЩ) – това е начинът потреблението да излезе на светло, а оттам контролирано, а доходите да се делят с държавата, а не да отиват изцяло в организираната престъпност, а оттам за корупция.

Нещо повече – отглеждането на канабис за медицински цели (сортове без психотропни свойства, а съдържащи активното вещество CBD) вече се е превърнало индустрия, включително и в съседна Северна Македония.

Този поглед върху проблема поставя въпроса дали Югозападна България не губи възможност за развитие на един легален бизнес.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене